IzdvojenoVijesti

NEMA ČEGA NEMA Proljeće donosi pozitivne trendove i nove atrakcije u varaždinskom turizmu

Pozitivni turistički rezultati u 2018.

Varaždin iz godine u godinu bilježi kontinuirani rast turističkog prometa, ne samo za vrijeme najveće turističke atrakcije – Špancirfesta, već i tijekom ostalih mjeseci. Iznimka nije ni početak 2018. godine, razdoblje koje se tradicionalno smatra mirnijim dijelom turističke sezone, ali u kojem je u Varaždinu zabilježen rast dolazaka i noćenja.  

Naime, u prva četiri mjeseca 2018. godine zabilježeno je ukupno 7.614 dolazaka i 17.459 noćenja odnosno 22% dolazaka i 35% noćenja više u odnosu na isti period u 2017. godini. Najznačajnija emitivna tržišta u tomu su periodu bila Njemačka, Danska, Poljska, Austrija i Italija, čime se potvrđuje trend rasta interesa inozemnih gostiju ne samo za posjetu Varaždinu već za hrvatski kontinentalni turizam.

Nove interaktivne instalacije projekta “Umjetnosti na ulici” – glazbena i klupe “gnijezda” 

Idućeg će tjedna, u sklopu projekta “Umjetnost na ulici”, varaždinski javni prostor biti obogaćen s dvije nove umjetničke instalacije – glazbenom klupom na Franjevačkom trgu i klupom “gnijezda” u Šetalištu Vatroslava Jagića. Klupe su tematski osmišljene tako da interaktivno simboliziraju različite aspekte varaždinskog kulturnog nasljeđa i identiteta. Za realizaciju projekta je Turistička zajednica grada Varaždina tijekom 2017. godine osigurala financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice i Grada Varaždina.

Vikend atrakcije – smjena straže, pucanj iz topa, glazba s balkona

Varaždin je bogatiji za još jednu vikend-atrakciju inspiriranu povijesnim i kulturnim nasljeđem. Uz već tradicionalnu smjenu gradske straže, koja se svakog proljeća vikendom vraća na glavni gradski Trg kralja Tomislava, popularni varaždinski Korzo, od travnja pa sve dok vremenske prilike budu to dopuštale, subotom točno podne će sa Starog grada odjeknuti pucanj topa. Dio je to novih aktivnosti Varaždinske građanske garde – “purgara”, najstarije povijesne postrojbe u Hrvatskoj, koja čini nezaobilazni dio varaždinske građanske tradicije, a od 2017. godine ima i službeni status nematerijalnog kulturnog dobra.

Uz to, kako i priliči Varaždinu kao gradu glazbe, i u 2018. se nastavlja projekt Glazba s balkona. Od 5. svibnja do 30. lipnja, s tri balkona u povijesnoj jezgri grada, varaždinski će glazbenici subotnju kavicu oplemeniti glazbenom kulisom koja je proteklih godina izazvala iznimno pozitivne reakcije i turista, ali i samih Varaždinaca. Ukupno će, s balkona gradske Vijećnice, Županijske palače te palače Sermage, između 10 i 12 sati biti izvedena 24 glazbena programa, po tri svake subote.

Proljetna događanja u Varaždinu

S buđenjem proljeća budi se i varaždinski kulturno-turistički program koji na pozornicu sačinjenu od ulica i trgova povijesne gradske jezgre donosi brojna događanja:

MOP Špancirfest, 17.-19.5.

Noć Muzeja, 19.5.

Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe-Adria, 26.5.

VAFI & RAFI, 28.5.-3.6.

Dravantura – vikend avantura za zaljubljenike u prirodu, 1.-3.6.

17. Dani performansa, 7.-10.6.

Tjedan primijenjenih umjetnosti, 11.-17.6.

7. MOP-Špancirfest

U Varaždinu se od 17. do 19. svibnja (četvrtak-subota) po sedmi puta održava MOP-Špancirfest festival multimedije, digitalnog stvaralaštva i multimedijalne kulture. Prvo je to ovogodišnje festivalsko događanje koje će otvoriti bogatu sezonu festivala u Varaždinu. MOP-Špancirfest festival je kojim se predstavljaju trendovi u audio-vizualnoj tehnologiji, a izložbe, brojna tematska predavanja i edukativne radionice samo su dio iz bogatog programa trodnevnog festivala.

Više o programu i sadržajima MOP-Špancirfesta na https://www.mop-fest.com/

Objavljeni natječaji za Špancirfest i Festival varaždinskih dvorišta 

Početak festivalske sezone donosi i brojne organizacijske obveze. Turistička zajednica grada Varaždina, kao organizator priprema dva ljetna festivala – Festival varaždinskih dvorišta i Špancirfest, a dio priprema su i natječaji za sudionike odnosno realizatore pojedinih programa.

Trenutačno su objavljena ukupno pet natječaja. Špancirfest je raspisao natječaje za:

  1. Sudjelovanje u Kreativnici, izložbeno prodajni sadržaj u Uskoj ulici koji je otvoren do 7. lipnja 2018.

  2. Zakup izlagačko-prodajnih prostora na Špancirfestu otvoren do 1. lipnja 2018.

  3. Natječaj za umjetničkog voditelja i producenta Parka kreative  otvoren do 25. svibnja 2018.

  4. Natječaj za sudjelovanje umjetnika u Školskoj ulici – ulici umjetnika otvoren do 30. lipnja 2018.

Uz to, otvoren je Poziv za sudjelovanje na 4. Festivalu varaždinskih dvorišta, koji se održava 7. srpnja 2018., a prijave traju do 30. svibnja 2018. Sve informacije o događanjima, novostima i turističkim projektima uvijek možete pronaći na www.tourism-varazdin.hr

Povezani Članci

Close