Životni stil

NESANICA Savjeti kako da pobijedite nesanicu

Pomoć kod problema s nesanicom

Izbjegavanje mobitela prije spavanja, reguliranje sobne temperature i mrak u prostoriji samo su neka od rješenja koja mogu pomoći ljudima koji pate od nesanice. Ako ste jedan od njih, probajte primijeniti neke od ovih savjeta kako biste brže utonuli u san i izborili se s ovim problemom

Mrak

Svima nam je potreban mrak u večernjim satima kako bi se potaknulo oslobađanje hormona melatonina. Melatonin je zapravo supstanca koja potiče zdrav početak vašeg ciklusa spavanja. Ipak, u večernjim satima okupirani smo umjetnim svjetlom kompjuterskih ekrana, pametnih telefona, televizora i slično. Ta umjetna svjetlost tijekom noći blokira normalno oslobađanje melatonina. Kao rezultat, vaš mozak ne zna da je noć.

Pobrinite se da vaša spavaća soba bude tamna i da ne gledate prema izvorima jakog svjetla u večernjim satima. Pokušajte ugasiti svjetlo u svom domu sat vremena pre spavanja i izbjegavajte gledanje u ekrane računala i mobilnih telefona u to vrijeme.

Temperatura

Osnovna temperatura našeg tijela treba se sniziti kako bismo mogli zaspati. Iz ovog razloga ćete uvijek lakše zaspati u sobi koja je prohladna nego toplija. Iz tih razloga, održavajte temperaturu u spavaćoj sobi blago niskom tijekom noći. Malo iznad 17°C je optimalno za većinu ljudi.

Ustanite iz kreveta čim se probudite

Nemojte dugo ostati budni u krevetu, barem ne više od 25 minuta. U suprotnom, vaš mozak će postepeno odbijati informaciju da ste se probudili umjesto da tu informaciju odmah obradi, što bi se inače desilo da odmah ustanete.

Kofein i večernji odmor

Izbjegavajte odmor i kofein u poslijepodnevnim satima. Ove obje prakse ometaju spavanje. Kofein je psihoaktivni stimulans koji može otežati vaše napore za spavanje, a također može utjecati i na to da se budite rano ujutro. Također, večernji odmor će vas natjerati da se probudite mnogo puta tijekom noći i da cijeli sljedeći dan budete neraspoloženi.

Tags

Povezani Članci

Close