IzdvojenoMeđimurska županijaVijesti

NEVJEROJATNO: Nakon smrti referentice otkrivena pronevjera od 6 milijuna kuna u Općini Pribislavec

Međimurska Općina Pribislavec

Međimurska Općina Pribislavec, postala je nakon izbora poznatija po ne baš legalnim stvarima, naime utvrđeno je kako je iz proračuna pronevjereno više od 6 milijuna kuna.

Večernji list  donosi priču o proračunskom kaosu koji je zatečen nakon što je iznenada preminula Aleta Reisinger, referentica u općini Pribislavec. Dolaskom nove referentice, utvrđeno je da nedostaje iznos cijelog jednog godišnjeg proračuna, koji je preminula referentica kroz godine, na rate, navodno uplaćivala na svoj privatni račun.

HNS-ova Višnja Ivačić koja je jedanaestu godinu na čelu općine, piše Večernji, odbija dati ostavku do okončanja istrage; na svim razinama vlasti u općini vlada konsternacija i nevjerica, a istragu je preuzeo USKOK.

Kao što se ponavlja i pitanje – kako su, pobogu, zakazali svi sustavi nadzora i ono još važnije, koliko je još “malih Virovitica” oko nas, za koje ćemo tek doznati ili možda nikad nećemo? Javni novac, sad je već kristalno jasno i nepobitno, bez većih problema može curiti u milijunskim iznosima na privatne račune, a da to godinama nitko ne uoči.

Baš kao u Virovitici, sve je eksplodiralo nakon smrti službenika, u ovom slučaju referentice za proračun, financije i računovodstvo. Njezina nasljednica Ružica Pintar u ladicama zatječe stravu: predujmovi koje je općina davala bez traga, dvostruko knjiženi računi, gotovinske naplate komunalne naknade koja nije uplaćena u proračun, pa čak i neskrivene isplate pokojne referentice na svoj račun.

Unatoč višegodišnjim upozorenjima Porezne uprave, navodi Večernji list, porezne kartice nisu bile usklađene.

Službenici Sektora za financijski i proračunski nadzor Ministarstva financija zbrojili su višegodišnju štetu od 2014. godine naovamo i crtu podvukli na točno 6.743.978 kuna, za koliko je preminula referentica navodno podebljala svoja dva osobna računa. Spomenimo da je Institut za javne financije prošle je godine proračunsku transparentnost ove općine ocijenio s odličnom ocjenom, kao i grad Viroviticu.

Dok nova referentica zaziva posjet vanjske ili državne revizije kako bi se utvrdilo stvarno stanje u kosturnici pribislavečkog proračuna, provjerili smo kada je zadnji puta Državna revizija uopće bila u toj maloj općini. Bilo je to 2011. godine, kada nisu uočene posebne nepravilnosti. Ali to je bilo prije inkriminiranog razdoblja koji sada češlja USKOK, u kojem bi se očito trebao formirati posebni tim za proračunske pronevjere. Pritom ne treba unaprijed osuđivati državne revizore, koji jednostavno nemaju ljudskih kapaciteta držati istovremeno pod nadzorom nekoliko stotina proračuna općina, gradova, županija, ministarstava; uz poslovanje desetina državnih tvrtki i agencija, sportskih udruga, javnih ustanova – a još pritom i pratiti provedbu preporuka koje su dali svima navedenima. I glavni državni revizor prošle je godine u Saboru upozoravao kako će morati smanjiti broj revizija ako se ne zaposli još novih ljudi.

Iako je Porezna uprava u više navrata upozoravala da porezne kartice treba uskladiti jer ne štimaju, očito se morao dogoditi smrtni slučaj i slučajno otkriće, da porezni službenici naprave dubinski uvid u to što se događa u maloj Općini s nešto više od 3000 stanovnika.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close