InfoMeđimurska županijaNajaveNovosti iz županijaVaraždinska županijaVijesti

NOĆ MUZEJA 2018. Evo kako će izgledati ova manifestacija i u susjednim županijama

Dinamična manifestacija Noć muzeja koja je prerasla u tradiciju, a obilježava se diljem Hrvatske, ove će se godine održavati u petak, 26. siječnja, a geslo je “Muzeji i sport”.  Manifestaciju organizira i provodi Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim muzejskim i baštinskim ustanovama.

U manifestaciju, koja se u pravilu održava od 18 do 24 sata, se uključuju i Muzeji, galerije i baštinske ustanove sa sjevera Hrvatske.

Gradski muzej Varaždin za razgled će otvoriti svoje stalne muzejske zbirke, te će uz njih posjetitelji u Noći muzeja moći razgledati i retrospektivnu izložbu Sunčanice Tuk, te izložbu Varaždinske glagoljske pergamene i Knjige glagoljaške – kapucinske, karlobaške.

U Varaždinu se u Noć muzeja uključuje i Muzej hrvatskog vatrogastva koji otvara tematsku izložbu “Vatrogasci i sport”, koja govori o povezanosti vatrogasaca i sportskih aktivnosti te o vatrogasnim natjecanjima, važnom elementu rada i obuke za vatrogasce. Uz slike s natjecanja, posjetitelji će moći vidjeti i vatrogasne natjecateljske vježbe, koje će iskusne natjecateljske ekipe izvesti ispred Muzeja. Za najmlađe se priprema likovna radionica, a varaždinski dobrovoljni i profesionalni vatrogasci će prezentirati  vozila i opremu koju koriste  na intervencijama.

U Varaždinskim Toplicama, zahvaljujući Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice, posjetitelji će moći slobodno pogledati arheološki postav antičkog naselja Aquae Iasae arheološkog lokaliteta koji se nalazi u centru grada. U postavu su izloženi najvažniji arheološki nalazi spomenutog antičkog naselja. Postav prati interesantna ambijentalna glazba kao i moderna 3 D vizualizacija antičke baštine. Program predviđa i razgled nove izložbe pod nazivom “80. godina Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice” koja je otvorena 2017. g. Na izložbi su izloženi vrijedni muzejski predmeti koji svjedoče o povijesti osnutka Muzeja, govore o osnivaču J. Čabrianu i njegovoj ulozi u prikupljanu muzejske građe, zatim restaurirani razni predmeti od numizmatičkih nalaza, vrijednih reljefnih ploča s prikazima Nimfi, zatim podaci o starim kupališnim objektima, parkovima i dekorativnim elementima koji su nekada krasili poznato kupališno lječilište Varaždinske Toplice. Na izložbi su prikazane i najljepše stare povijesne razglednice Varaždinskih Toplica, stari kupališni suveniri ali i knjižna građa koja govori o važnosti Varaždinskih Toplica u povijesti.

U Trakošćanu, u Muzejskoj ustanovi Dvor Trakošćan, posjetitelji će moći razgledati stalni postav muzeja s mogućnošću razgleda dvorske tamnice koja je inače nedostupna posjetiteljima, organizirat će se i druženje uz degustaciju tradicionalnog peciva “Biciklina”, te demonstracija i natjecanje u gađanju lukom i strijelom.

Po prvi puta u Noć muzeja uključuje se i Muzej planinarstva u Ivancu. Posjetitelje će na početku programa dočekati članovi povijesnih postrojbi – vitezovi ivanovci i Rudarska četa. Uslijedit će otvaranje planinarske izložbe na kojoj će posjetitelji moći vidjeti cijeli niz izložaka tematski vezanih uz povijesnu ivanečku planinarsku baštinu. Izlošci su iz fundusa samog Muzeja planinarstva i arhiva HPD-a Ivančica, dok će pojedine raritetne predmete iz svoje privatne kolekcije izložiti i kolekcionar Boris Jagetić Daraboš. Program i razgledavanje izložbe, uz degustaciju tradicijskih planinarskih specijaliteta te pojedine atrakcijske sadržaje, trajat će sve do ponoći.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Muzej Međimurja u Čakovcu program je osmislio u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Grada Čakovca, te će on započeti Tribinom na temu Sport u Međimurju, uslijedit će i razgled izložbe “Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja, koje će uz stručno vodstvo, biti omogućeno sve do ponoći. Uz to, oko 20 sati započeti će i predavanje etno glazbenice Lidije Bajuk o međimurskoj tradicijskoj glazbi.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga uključuje se u manifestaciju Noć muzeja 2018. u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Preloga i Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga. U skladu s ovogodišnjom temom Noći muzeja: „Važno je sudjelovati“ – Muzeji i sport, želi se kroz izložbu „Povijest sporta u Prelogu“ prezentirati dugogodišnja tradicija sporta u Prelogu. Uz izložbeni program, posjetitelji će moći uživati  u glazbenom programu i gastronomskoj ponudi, dok je za najmlađe posjetitelje pripremljen zabavni program.

U privatnom Muzeju Franje Šajna u Kotoribi, uz besplatan razgleda za sve zainteresirane bit će postavljena izložba starih stvari iz sjeverozapadne Hrvatske, većinom s područja poljoprivrede, ribolova, građevinarstva i svakodnevnog života na selu, a posjetitelji će moći i zaigrati stolni tenis, pikado ili šah, te se zasladiti domaćim kolačima i sokovima.

Udruga Ivana Perkovca u Šenkovcu u program Noći muzeja uključuje se izložbom “Kako je Mirko Kovačić, učitelj u Općoj pučkoj školi u Šenkovcu, prije 126 godina izgradio na dijelu školskog vrta prvo gombalište (igralište)?, organizirat će se i radionice izrade lopte krpenjače, te škola igranja stolnog tenisa, dok će posjetitelji moći nastaviti i druženje uz domaće kolače i kuhano vinu u prostoru Opće pučke škole u Šenkovcu.

Noć muzeja 2018. u Etnografskoj zbirci Lovrec u Štrigovi bit će u znaku putovanja. Gošća je svjetska putnica, turistička novinarka i putopisac, Anja Mutić. Anja će predstaviti svoju impresivnu karijeru i demistificirati putovanja kao nešto luksuzno. Može li i putovanje biti sport, saznat će se od iskusne putnice koja na putovanja gleda u prvom redu kao na zvanje, smisao bivanja, vid edukacije i otvaranja prema svijetu. Nakon predavanja prisutni će moći kušati nekoliko vina Vinske kuće Lovrec a budu li željeli, mogu otići na skraćeno putovanje putevima vinove loze kroz Etnografsku zbirku Lovrec ili zaigrati partiju šaha. Zainteresirane za program zbog ograničenog broja mjesta, trebaju najaviti dolazak telefonom na 098/242-778.

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

U Koprivnici se u Noć muzeja uključuju dvije ustanove.

U Muzeju grada Koprivnice posjetitelji će moći razgledati izložbu “Rukometašice zlatnog sjaja – RK Podravka”, potom izložba “Čudesni svijet nadnaravnih bića”, a za razgled će biti otvoren i stalni postav “Javno & privatno”. Uz to će biti organizirana radionica “Vilinskih igara”, organizirano proglašenje najuspješnijih radova pristiglih na poziv za prikupljanje usmene predaje, te otvorena izložba “Nepoznato o poznatom – donacije u zbirku naivne umjetnosti”.

Iste večeri Muzej prehrane “Podravka” otvorit će izložbu “Sportski duh Podravke” s predstavljanjem deset sportskih klubova koji u nazivu nose ime Podravke, umjetnički program Ženskog vokalnog sastava KUD-a Podravka, te slavljeničku tortu povodom 70 godina Podravke i 35. godina Muzeja prehrane. Uz to će biti demonstrirane sportske vještine, igre i natjecanja.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

U Krapini, posjetitelji Noći muzeja mogu birati između tri lokacije, budući da se u manifestaciju uključuju i Muzej krapinskog neandertalca, Muzej oldtimera Presečki i Galerija grada Krapine.

U Muzeju krapinskih neandertalaca će nastupiti prvi pobjednik Supertalenta, višestruki europski i svjetski prvak u twirlingu Tihomir Bendelja s Ludbreškim mažoretkinjama. Nastupi će biti u 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00 i 23:00 sata. S obzirom na to da je tema Noći muzeja 2018. Muzeji i sport, Tihomir će pokušati spojiti nespojivo: twirling i krapinskog pračovjeka! Osim atraktivnog programa, posjetitelji će moći obići stalni postav te će biti organizirano besplatno dijeljenje muzejskih publikacija i prodaja suvenira.

U Muzeju oldtimera Presečki posjetitelji će moći pogledati jedinstvene primjerke automobila, motora i bicikla koji svjedoče o povijesti automobilizma i motociklizma i kao kulture mobilnosti ali i kao oblika športskih nadmetanja u kojima su se rabila takva vozila. Naglasak izložbenog prostora je svakako na sportskim vozilima od kojih se izdvajaju oni marke AMILCAR, MORGAN i BMW 3.0 CS te razne kategorije motocikla.

U Galeriji grada Krapine bit će prezentiran sport  u gradu Krapini. U suorganizaciji s Krapinskim sportskim savezom pripremit će se izložba o članicama Krapinskog sportskog saveza (pokali, medalje, plakati, fotografije i sportska oprema članica KSS, fotografije, priznanja i nagrade sportskih djelatnika grada Krapine) s prezentacijom članica Krapinskog sportskog saveza, predavanje uz projekciju “Povijest sporta u gradu Krapini”, te demonstracija sportova: stolni tenis, kickboxing, demonstracija tehnike trčanja, mini šahovski turnir, ples…

U Noć muzeja uključuje se i Općina Mače, ali i Muzej “Staro selo” Kumrovec.  U Maču će se upriličiti izložba Igrači z Mača. Noć muzeja posvećena je svim sportašima i uspjesima sportaša s područja Općine Mače. Povijest Općine Mače već 90 godina pišu nogometaši NK GAJ Mače, koji će svoju priču ispričati kroz razgovor s posjetiteljima kao i izložbom pokala i fotografija. Šahovski klub Gaj Mače i Mačanske mažoretkinje Alina predstavit će svoje rezultate i demonstrirati te animirati dječje uzraste kako bi krenuli njihovim stopama. Cijeli događaj upotpunit će i glazbeni program mačanskih izvođača.

Tijekom trajanja programa “Brže, jače, sigurnije” posjetitelji Muzeja “Staro selo” Kumrovec upoznat će sportska događanja Kumrovca od 50-tih godina 20.st. s naglaskom na rally koji i danas pobuđuje veliki interes javnosti. Uz fotodokumentarnu izložbu posjetitelji će moći  sudjelovati u programu Auto kluba Delta Sport Zagreb, u radionicama kako izgleda rally auto izvana i iznutra,, predavanjem će moći saznati kako se postaje rally vozačem.  Uz interaktivne radionice i predavanja posjetitelji će moći upoznati natjecateljsko rally vozilo i sudjelovati u nagradnim igrama.  Tijekom večeri predstavit će se i izložba Etnografskog muzeja iz Zagreba Dim-priča o duhanu, autorice Marije Živković uz edukativni program učenika srednje škole iz Bedekovčine  o štetnom  utjecaju pušenja na zdravlje s naglaskom na zdravlje sportaša. Program ” Brže, jače, sigurnije” bit će popraćen prigodnim glazbenim programom.

Muzej seljače bune, za razgled će otvoriti stalne postave, a potom će predstaviti tri sporta koji su nekada bili sastavni dio svakodnevice: veslanje, mačevanje i streličarenje.

Dvor Veliki Tabor pak priprema predavanje uz projekciju “Tarahumare – rođeni za trčanje”, a potom će uslijediti interaktivni razgovor sa sportašima, paraolimpijskom Sandrom Paović i Danielom Lazovim.

U Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, uz Otvaranje izložbe Konjićevo novo ruho, predstavljanje muzejskog vremeplova te predavanje i pogled u povijest klanječkog sporta.

Povezani Članci

Close