HrvatskaVijesti

NOVA AFERA U novu aferu Ministarstva znanosti i obrazovanja upletene četiri škole iz Varaždinske županije

O čitavom smo slučaju zatražili i očitovanje četiriju srednjih škola iz Varaždinske županije koje su upletene u aferu te čekamo njihov odgovor

Pojedini djelatnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) dvije su godine protuzakonito preko osobnih autorskih ugovora radili poslove iz domene Agencije za potrebe srednjih strukovnih škola i za to dobivali izdašne honorare koji su se isplaćivali iz fondova Europske unije, ekskluzivno otkriva Jutarnji list novi skandal vezan uz ministrstvo ministrice Blaženke Divjak.

Naime, Jutranji list u posjedu je ugovora o autorskom djelu, izvoda iz banke i e-mailova koji dokazuju da je najmanje troje sadašnjih i jedna bivša djelatnica tako radilo poslove u fušu, za što, tvrde bivši i sadašnji ravnatelj, nisu imali njihovu dozvolu.

Princip je bio takav da bi škola direktno na e-mail slala poziv na dostavu ponuda nekome od djelatnika ASOO-a, onda bi oni na to odgovorili i poslali svoju ponudu s troškovnikom, a poslije bi neki od njih bili i odabrani te su sa školom potpisivali ugovore o autorskom djelu.

Škola je, pak, novac povlačila iz EU fondova, a cijeli postupak je nadzirao odsjek u istoj Agenciji, DEFCO, koji je zadužen za kontrolu svih projekata EU. To znači da su djelatnici DEFCO-a odobravali svojim kolegama u ASOO-u privatne projekte iako se to kosi i sa Zakonom o radu i s Etičkim kodeksom Agencije.

Zasad se zna da je barem četvero djelatnika u razdoblju od 2015. do 2016. potpisivalo autorske ugovore sa školama.

Najizdašniji honorar od 180.000 kuna u bruto iznosu imala je Irena Ištvanić, voditeljica Odsjeka za zelene i kreativne industrije u ASOO-u. Ona je sa Srednjom školom Ivanec 17. ožujka 2016. potpisala autorski ugovor vrijedan 180.000 kuna bruto, a predmet ugovora bio je “usluga stručnjaka za izradu kurikuluma i definiranje skupova ishoda učenja te izradu standarda zanimanja i standarda kvalifikacija za potrebe projekta Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje”.

Projekt se financirao iz Europskog socijalnog fonda, a uključivao je edukaciju nastavnika (18 sati teoretske nastave), izradu dokumenata standarda zanimanja i standarda kvalifikacija te izradu kurikuluma. Samo dan poslije potpisan je i aneks ugovora gdje se uključuje i Jadranka Herceg, tada viša stručna savjetnica za razvoj standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u ASOO-u, koja je sada zaposlenica Ministarstva obrane. Dana 23. ožujka potpisan je još jedan aneks gdje se ukupna vrijednost ugovora smanjila za 5000 kuna.

Jadranka Herceg, pak, kako dokazuju dokumenti koji su objavljeni, radila je i s Gospodarskom školom Varaždin. Ugovor vrijedan 150.000 kuna u bruto iznosu potpisala je 16. svibnja 2015. Predmet ugovora je “razvoj metodologije za izradu interdisciplinarnog kurikuluma srednjih strukovnih škola” kojim se obvezala izraditi nacrt metodologije na do 50 stranica, prilagodbu nacrta prema izvješću stručnjaka te izradu metodologije kurikuluma na 150 do 200 stranica.

Ivo Tunjić, načelnik Odjela za kurikulum, razvoj i praćenje u ASOO-u, 2015. i 2016. imao je tri ugovora sa srednjim školama koji su ukupno vrijedni 97.627 kuna bruto. Tako je 25. svibnja 2015. zaključio sa Strojarskom i prometnom školom u Varaždinu ugovor vrijedan 37.500 kuna bruto za “analizu potrebnih specifičnih znanja stranih jezika za područje strojarstva te metodologiju i kurikulum za nastavu stranog jezika u struci”.

Drugi ugovor vrijedan 52.380 kuna bruto potpisao je 4. siječnja 2016. sa Srednjom školom “Arboretum Opeka” iz Marčana, a treći 15. veljače iste godine s Mješovitom industrijsko-obrtničkom školom Karlovac vrijedan 7747 kuna bruto.

Jutarnji list obratio se Agenciji, a ravnatelj Mile Živčić u razgovoru je poručio kako se sve to događalo prije, da je bio upozoren na takvu praksu pa je tako svim djelatnicima poslao e-mail u kojem ih upozorava da je to neprihvatljivo. Živčić tvrdi da je nakon tog njegovog e-maila od 30. svibnja 2016., koji im je i dostavio, takva praksa prestala. I doista, u njemu stoji kako su ga “tijekom prošlog i ovog mjeseca iz ustanova za obrazovanje odraslih i strukovnih škola upozorili” na te slučajeve i da to treba prestati jer je protuzakonito.

Ministarstvo kreće provjeravati sve agencije

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) tek je nakon upita Jutarnjeg zatražilo istragu afere i tvrde da nisu znali da je takva praksa prisutna, pa će sada “zatražiti od svih agencija očitovanje o angažiranju zaposlenika na projektima koji su u djelokrugu poslova tih agencija”.

– Također, Ministarstvo će podsjetiti agencije na odredbe Zakona o radu, kao i na reperkusije nepoštovanja tih odredbi te tražiti očitovanje na koji su način u poslovnim procesima agencija uspostavljeni mehanizmi sprečavanja zloporabe položaja i ovlasti. – rekli su u MZO-u te dodali da im je apsolutno u interesu poštivanje zakona i fiskalna odgovornost prema sredstvima državnog proračuna.

– Aktualni ravnatelj očitovao se istaknuvši kako je odmah nakon što je uočio da se takve situacije događaju, kako bi spriječio takva postupanja, poslao upozorenje na sve radnike agencije upozorivši na odredbe Zakona o radu, nužnost poštivanja Etičkog kodeksa te je jasno istaknuo kako djelatnici nemaju njegovo odobrenje za sklapanje takvih i sličnih poslova – kažu u MZO-u.

O čitavom smo slučaju zatražili i očitovanje četiriju srednjih škola iz Varaždinske županije koje su upletene u aferu te čekamo njihov odgovor.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close