PolitikaVijesti

NOVA VELIKA ANKETA: Eto kakvo stvari stoje! Najjača stranka doživjela pad, a ovaj je samostalni zastupnik najveće iznenađenje!

EU izbori!

Prema novom istraživanju HRejting kojeg je za HRT provela Promocija plus, najjača stranka HDZ zabilježila je pad potpore od 1,9 postotnih poena te ih sada podržava 25,1 posto građana. SDP podržava 15,7 posto (pad od 0,7 postotna poena), Živi zid 7,7 posto (pad od 1,5 postotnih poena), Amsterdamsku koaliciju 7,6 posto (pad od 0,8 postotna poena) te Most 6,2 posto (pad od 0,2 postotna poena).

Najveće iznenađenje je Marijana Petir koja je u posljednji trenutak prikupila potpise, a već se nalazi blizu izbornog praga s 4,6 posto, kao i Mislav Kolakušić s 4,6 posto.

Neovisni za Hrvatsku dobivaju 4,1 posto, a Hrvatski suverenisti 3,9 posto. Pad je doživjela Dalija Orešković, s 4 posto na 3,2 posto koliko joj sada iznosi podrška. Pala je i lista Milana Bandića koja je sada na 2,4 posto, koliko ima i HNS.Pametno ima 2,2 posto, a svi ostali dijele 2,4 posto. Neodlučnih birača je manje od 8 posto.

HRT-ove projekcije kažu kako će HDZ dobiti 5 mandata, SDP 3, a po jedan mandat dobit će Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most. U igri za jedan preostali mandat su četiri liste, ali među njima višenije HDZ – čini se kako su im te glasove preoteli Petir i Kolakušić koji se sa Neovisnim za Hrvatsku i Hrvatskim suverenistima bore za jedan preostali mandat.

Važno je reći kako su projekcije rađene prema računici da će hrvatska u EU parlamentu imati 12 zastupnika. No, u slučaju da Velika Britanija ostane u Uniji i nakon konstituiranja novog saziva EU parlamenta, u Strasbourg će ići 11 naših zastupnika kao i dosad.

Marijana Petir je puno glasova uzela Mostu, a dio glasačkog tijela gube i Milan Bandić, Živi zid i HDZ. Kolakušić je pak uzeo birače Hrasta i Živog zida, ali i Neovisnih za Hrvatsku, Mosta, Glasa, Milana Bandića te SDP-a.

HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika pa je statistička pogreška +/- 2,62%. Anketa koju objavljujemo provedena je od 12. do 18. travnja, a razina pouzdanosti je 95 posto.

Tags

Povezani Članci

Close