LokalnoVijesti

O otpadu učili osnovnoškolci iz Podruta i Završja, a stečeno znanje provjerio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač

Predstave u sklopu projekta "Održivo gospodarenje otpadom u Novom Marofu i Ljubešćici"

I na novomarofskom području započela je provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom za mlađe stanovnike kako Novog Marofa, tako i susjedne općine Ljubešćica, dvije JLS uključene u projekt „Održivo gospodarenje otpadom u Novom Marofu i Ljubešćici”.

Prvi su, u petak 12. travnja, priliku pogledati predstavu „Bibi i Bubi” Kerekesh teatra, dobili učenici matične Osnovne škole Podrute, te njene Područne škole Završje.

Osnovna tema predstave „Bibi i Bubi” je sprečavanje nastanka otpada i odgovorno postupanja s otpadom. Kroz predstavu, dvojica mališana svoje djetinjstvo 2034. godine provode na smetlištu, maštajući kako će sastaviti podmornicu i pronaći škrinju u kojoj je plan za spas svijeta. Unatoč protivljenju roditelja, veseli ih vratiti se kući prljavi, neuredni i smrdljivi. Kroz igru i niz duhovitih situacija, poručuju kako ništa u životu nije lako, pa tako ni promijeniti navike i učiniti svijet boljim.

U školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Podrute u Donjem Makojišću predstavu/igrokaz prvo je pogledalo nešto više od 70 učenika razredne nastave, a potom je predstava održana i za stotinjak učenika predmetne nastave. Učenicima su se, na obje predstave pridružili i njihovi nastavnici, školska ravnateljica Biserka Ratković, ali i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

U pauzi predstava upravo je gradonačelnik Jenkač učenike upoznao sa samim projektom, ali i provjerili koliko su naučili iz predstave. Od učenika se moglo čuti kako je plastičnim bocama potrebno više od 500 godina da bi se razgradile, kako u kupovinu treba ponijeti platnene vrećice a ne plastične, kako se smeće ne smije bacati u prirodu, ali i niz drugih informacija o zbrinjavanju otpada.

Gradonačelnik Jenkač je ujedno pozvao osnovnoškolce da se uključe u akciju Zelena čistka, te da za uključenje u akciju animiraju i svoje roditelje kako bi se što više prirode „očistilo” od otpada i smeća, ali i kako bi vlastitim primjerom pokazali kako treba „čuvati” prirodu.

Inače, predstave u Podrutama održane su u okviru izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, konkretnije u projektu “Održivo gospodarenje otpadom u Novom Marofu i Ljubešćici”. Sam projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda s 85% potrebnih sredstava, odnosno 415.176,04 kn. Provodi se na području Grada Novog Marofa i Općine Ljubešćica u jednogodišnjem razdoblju od 30. travnja 2018. do 30. travnja 2019. godine, a nositelj projekta je Grad Novi Marof.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close