LokalnoVijesti

Obadić o varaždinskom Gradskom vijeću: Tako se rade stvari na štetu javnog, a u korist privatnih interesa

Tjedan dana prije sjednice još uvijek ne znamo što se nudi, iako čl. 88 Poslovnika jasno određuje da bi se materijali za redovne sjednice trebali dostaviti vijećnicima u pravilu 10 dana ranije, ukazuje Obadić

Nadolazeća sjednice varaždinskog Gradskog vijeća koja će se održati u petak 17. srpnja od 13 sati, ovih dana diže mnogo prašine. Za sve je “kriva” točka broj 5 odnosno “Prijedlog odluke o zaduženju Grada Varaždina izdavanjem municipalnih obveznica”.

Za tu točku još uvijek nema materijala na webu Grada Varaždina pa se ne zna točno o koliko zaduženju je riječ niti o čemu se točno radi.

Zbog toga je već oštro reagirao nezavisni vijećnik Denis Mladenović, ali i SDP-ov Neven Bosilj. Posljednji se javio Iva Obadić koji radi kao postdoktorand na Katedri za opću povijest prava i države Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Posebno je kritizirao predsjednika Gradskog vijeća i novopečenog saborskog zastupnika HDZ-a Damira Habijana.

“Sve se radi netransparentno”

– Lijepo od g. Habijana što je “osigurao” da materijali dođu 10 dana prije sjednice i što je ponovno pokazao da se do njegove riječi ne može držati. Samo da podsjetim, u ožujku je g. Habijan izjavio sljedeće: “Volio bih u ovom slučaju da se poštuje rok poslovnika, da materijali dođu barem 10 dana prije sjednice s obzirom na materiju i važnost teme.”

Unatoč tome, opet se sve radi netransparentno. Tjedan dana prije sjednice još uvijek ne znamo što se nudi, iako čl. 88 Poslovnika jasno određuje da bi se materijali za redovne sjednice trebali dostaviti vijećnicima u pravilu 10 dana ranije.

Suprotno tome, materijali će se opet naći pred vijećnicima par dana ranije, tako da niti vijećnici niti javnost neće imati vremena proučiti predložene odluke). Za ovako važne i dalekosežne odluke trebala se je provesti javna rasprava, prijedlozi rješenja su trebali biti predočeni javnosti puno ranije, a činjenica da će se održati online sjednica o ovako važnim pitanjima najbolje govori da iza svega stoji namjera da se u najvećoj mogućoj mjeri isključi javnost prije donošenja odluke i da se nas stavi pred svršeni čin (fait accompli).

Zbog čega se tako radi (?) – jer se obično tako rade stvari koje su na štetu javnog, a u korist privatnih interesa – napisao je Obadić u objavi koju je podijelio javno u grupi Varaždinsko smeće.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close