IzdvojenoVijesti

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Veić: Uz podršku LAG-a do isplative poljoprivredne kulture

Ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo vlastitim je sredstvima kupilo prvih 180 sadnica sibirske borovnice, a budući da se pokazalo kako ova kultura dobro uspijeva, odlučili su proširiti nasade u okolici Lepoglave

– Kada smo prije pet godina osnovali obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, razmišljali smo o poljoprivednoj kulturi čiji bi se uzgoj isplatio na maloj poljoprivrednoj površini. Odlučili smo se za sibirsku borovnicu, a pri donošenju te odluke pomogli su nam stručnjaci Savjetodavne službe i LAG-a Sjeverozapad. Pokazalo se da smo dobro odlučili – rekla je Nataša Veić, vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Vulišinca kraj Lepoglave, koje je bespovratna sredstva, dobivena na nacionalnom natječaju za Mjeru 6.3., utrošilo na kupnju novih sadnica sibirske borovnice.

Ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo vlastitim je sredstvima kupilo prvih 180 sadnica sibirske borovnice, a budući da se pokazalo kako ova kultura dobro uspijeva, odlučili su proširiti nasade u okolici Lepoglave.

Kultura koja se sve više uzgaja i sve je popularnija

-Sibirska borovnica ili haskap porijeklom je iz Sibira, pa dobro podnosi niske temperature. Tijekom zime može podnijeti i temperaturu od 47 stupnjeva Celzijusovih ispod nule, a njeni otvoreni cvjetovi i – 10 stupnjeva Celzijusovih. Haskap dobro uspijeva u našoj, oštroj kontinentalnoj klimi, a pokazalo se je da joj odgovara i tlo i pozicija na kojoj smo zasadili prve sadnice. Ova biljka otporna je na mraz, bolesti i štetnike, pa je pogodna za uzgoj upravo na položaju kakav je ovaj u Vulišincu. Da bi dobro uspijevala treba dobro pripremiti tlo, a prvih nekoliko godina od sadnje zahtijeva i puno posla. No, nakon što, nakon tri godine, počne davati prve plodove, posla s njom je bitno manje. Haskap je dugovječna biljka, doživi i do 30 godina, pa ga u Japanu primjerice, zovu i „dopunski mirovinski fond – istaknula je Nataša Veić, govoreći o ovoj kulturi koju uzgaja sve više poljoprivrednih proizvođača i na našem području.

Sibirska borovnica je listopadni grm koji može narasti čak do 3 metra u visinu, a u punom rodu daje i 5 kilograma bobica tamnoljubičaste boje, koje se beru već u svibnju.

Agrofitness postaje posao

-Znali smo reći kako je naše bavljenje haskapom nekakav agrofitness, korisna relaksacija, a budući da smo u međuvremenu puno naučili o sibirskoj borovnici,odlučili smo proširiti nasad. Na poticaj LAG-a Sjeverozapad naš smo projekt prijavili na nacionalni natječaj za Mjeru 6.3.1. I pri pisanju projekta imala sam veliku pomoć i podršku LAG-a Sjeverozapad. Bez tih sredstava moj OPG sasvim sigurno ne bi bio u prilici povećati nasad za tisuću sadnica, nabaviti zaštitne mreže te kupiti traktor s prikolicom. Mjera 6.3.1., koja je namijenjena baš nama, malim poljoprivrednim proizvođačima, omogućuje kupnju rabljenih poljoprivrednih strojeva. Sredstva koja smo dobili na natječaju za ovu mjeru bila su nam od velike koristi, zato preporučam svim poljoprivrednicima koji zadovoljavaju uvjete da se prijave na ovu mjeru – naglasila je Nataša Veić i dodala kako će zahvaljujući Mjeri 6.3.1. povećati ekonomsku vrijednost zemljišta te biti u prilici nove projekte prijaviti na druge natječaje Programa ruralnog razvoja.

Podrška malim poljoprivrednim gospodarstvima

Kako u Republici Hrvatskoj nedostaje bobičastog voća, plasman sibirske borovnice je siguran. OPG Nataša Veić svoje ekološki uzgojene sibirske borovnice plasira preko Poljoprivredne zadruge Berry Organica iz Zaprešića.

-Primjer ovog obiteljskog gospodarstva, koji je član našeg LAG-a, pokazuje kako jedna hobistička priča sa sibirskim borovnicama, može prerasti u pravi posao, zahvaljujući Mjeri 6.3.1. Veseli me da smo na natječaj koji je raspisao LAG Severozapad za ovu mjeru dobili dobre projekte, pa će sjajnih primjera, kakav je OPG Nataša Veić, vjerujem uskoro biti još na cijelom području našeg LAG-a – rekao je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

Povezani Članci

Close