BlogIzdvojeno

Nije bitno koje su nacionalnosti nasilnici, ali zakon bi trebao vrijediti isto za sve??

Tabu tema: Od žicanja po gradu pa do pljačke i tučnjave

Nisam pobornik rasizma, ali da institucije zakazuju na svakom koraku vezano uz Romske manjine i više je nego očito.

Ne, naravno da ih ne želim strpati sve u isti koš pošto stvarno ima Roma koji su iznimke. No ,zaštićeni su gore od ličkih medvjeda, a zakon kao da za njih ne postoji niti se na njih odnosi.

Etiketiranje

Često smo svjedoci toga da su diskriminirani, naziva ih se pogrdnim imenima, ali realno gledano svojim djelima ponekad i dokazuju to etiketiranje. Sjećam se jedanput kada sam Romu bez ruke koji me „žicao“ 10 kuna pod izlikom da je gladan, kupio burek i dao mu ga. Ispred mene bacio je taj isti burek na pod, a da nije ni trepnuo.

Ono što me nagnalo na ovaj članak jest jučerašnji događaj. Nekolicina pripadnika Romske nacionalne manjine napali su prijatelja, ozlijedili ga i opljačkali. Da, ovdje u Varaždinu. Napad je prijavljen no nikome ništa. Radnici iz okolnih kafića strahuju kako će kući nakon toga.

Drugi primjer je Dućanska ulica. Kod „tobacco shop-a“ više sam puta doživio “žicanje” i nakon ignoriranja s moje strane, psovanju nije bilo kraja. Pogrdno jel’? Znam da nisam jedini jer sam imao prilike to čuti iz više izvora. Ali naravno njih se ne tjera. Ako ste kojim slučajem student ili umjetnik i želite zaraditi koji novčić sviranjem ili performansom, e tada će vas sve moguće službe otjerati prvom prilikom. Jer naravno nemate dozvolu.

Treći primjer je željeznički kolodvor i horde maloljetnika koji „žicaju“ i ispijaju alkohol kupljen u susjednom dućanu. Još je u blizini i bankomat, a jedino što vam eventualno može spasiti glavu jest činjenica da uvijek tamo netko naiđe. S druge strane, probaj popiti pivo u parku. Dobit ćeš “čestitku” za ispijanje alkohola na javnom mjestu.

Nije mi cilj vrijeđati ikog, samo smatram da zakon mora vrijediti isto za sve. Nasilje je nasilje bez obzira nad kim se vrši no ja samo želim pitati:

Da li mislite da institucije rade posao kako bi trebale?
Dali se osjećate da imate manja prava od romskih manjina koje ujedno i vi hranite?
Da li se osjećate ugroženo?

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u blogu su autorovi i ne predstavljaju stavove portala sjeverni.info.

Tags

Povezani Članci

Close