Kultura

Održan 21. susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej

Kazalište je djeci i mladima polje kreativnosti i prostor zajedništva

Dvadeset i prvi Festival profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej bjelovarskoj je publici predstavio trinaest predstava iz cijele Hrvatske, ponovno dokazavši koliko je kazalište djeci i mladima važno, ne samo kao polje kreativnosti nego i kao prostor zajedništva, empatije, promišljanja i komunikacije vlastitog svijeta o kojem, kako je pokazao izbor predstava, vrlo intenzivno razmišljaju.

Željeli bismo najprije izdvojiti ostvarenja koja su se, po našem mišljenju, idejno, tematski i dramskopedagoški našla u samom vrhu cjelokupnog programa. Riječ je o predstavama Nevidljivi gradovi Teatra Tirena, Povoljniji vjetar  Dramskog studija dječjeg kazališta Dubrava, Ljubomorna Ljerka Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu, U.Z.O.P. Dramskog studija Dada KD Pinklec ,Djevojčica koja je previše čitala Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih i Ljubav je čudo Dramskog studija Hvar.

KAZALIŠNI STUDIO MLADIH HNK U VARAŽDINU

Ljubomorna Ljerka

Dramsko pedagoško vodstvo: Ana Krčar – Velimirović i Vlado Krušić

Predstava Ljubomorna Ljerka kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu dramaturški je zasigurno jedan od najzaokruženijih predstava na ovogodišnjem Festivalu.

Priča o ljubomornoj djevojci nastala prema motivima teksta L. Price ispričana je u metakazališnoj formi u kojoj se dosljedno, gotovo kirurški precizno rastvara unutrašnji mehanizam priče. Već na samom početku glumica koja igra Ljerku i otvara predstavu upozorava nas da ćemo gledati predstavu s čijim se naslovom ne slaže, jer ona nije ljubomorna. Na taj nas način vrlo vješto uvodi u samu temu predstavu – ljubomore, ali nam i vrlo jasno definira da svjedočimo jednoj predstavi u predstavi koja nam pokazuje mogućnost kazališta da problemski pristupi onome o čemu raspravlja. Tu bismo htjeli pohvaliti mladu glumicu koja je vrlo vješto svladala tu izazovnu situaciju – otvaranje predstave, u direktnom kontaktu s publikom koja je sjedila jedva jedan metar udaljena od nje.

Predstava se dakle bavi suočavanjem jedne djevojke s vlastitom ljubomorom, no u konačnici Ljubomorna Ljerka za nas je prije svega priča o prijateljstvu, jer Ljerka u svom problemu ni u jednom trenutku nije usamljena. Okružena je svojim prijateljima koji su odlučni u tome da joj pomognu da se suoči s problemom, da svoju ljubomoru zatvori u kutijicu i na taj način ju ovlada. Još jedan izuzetno zanimljivim moment jest da se ljubomora na sceni pojavljuje kao realizirana metafora, ona je čudovište koje raste. Taj lik, uz lik Ljerke, predstavlja najveći glumački izazov, jer se izvođačica iz jedne nedefinirane, memljive mase ili možda čudnovate nakupine, polako transformira u svojevrsnu demonsku, zlu, punk princezu i pri tome je u svakom trenutku uvjerljiva i do kraja uživljena u ulogu.

Ostatku grupe preporučile bismo da još malo porade na oprirođenosti glume, da se opuste i više uživaju u predstavi, da ni u jednom trenutku ne zaborave da iza svake rečenice treba stajati i čvrst i konkretan stav, jer na taj način još jače komuniciraju svoju poruku. Sama tema predstave kao i način na koji je ona obrađena i iznesena pred publiku vrlo je dobro pogođena.

Namijenjena je prije svega višim razredima osnovne škole, ali zapravo puno govori svim uzrastima i u njoj bi mnogi mogli pronaći odgovore na vlastite demone, jer svi se često uspoređujemo s drugima i lako upadamo u zamku kompeticije. Stoga se nadamo da će predstava i dalje imati svoj život i igrati još mnogo puta pred novom publikom.

Tags

Povezani Članci

Close