Vijesti

Održan tečaj “Temeljni postupci oživljavanja” u OBV za medicinske sestre i ostale djelatnike bolnice

Samo pravilna i pravovremena intervencija spašava ljudske živote

Medicinske sestre dužne su stalno obnavljati stečena i usvajati nova znanja iz područja sestrinstva. Svjesni su toga itekako u Općoj bolnici Varaždin, gdje se sustavno provodi dodatno usavršavanje zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete i učinkovitosti njihova rada.

Kako je jedna od dužnosti medicinskih sestara i tehničara pristupanje postupku oživljavanja pacijenta u slučaju odsutnosti liječnika, medicinske sestre varaždinske bolnice organizirale su za održavanje svog stečenog znanja tečaj „Temeljni postupci oživljavanja“, odnosno tečaj reanimacije pacijenata u bolničkim uvjetima. Voditelji tečaja bili su medicinske sestre i tehničari koji rade na odjelima intenzivne skrbi u varaždinskoj bolnici – Ksenija Kukec, Željka Gajski, Antonio Kunštek i Tomica Kelemen.

Cilj ovog tečaja je da medicinske sestre i tehničari kroz teorijski i praktički dio održe svoja stečena osnovna znanja i vještine o temeljnim postupcima oživljavanja s ciljem što boljeg ishoda reanimacije. Svi oni trebaju biti u svakom trenutku spremni prepoznati srčani zastoj, prestanak disanja, pozvati tim za reanimaciju i započeti reanimaciju do dolaska reanimacijskog tima. Medicinske sestre moraju započeti s postupcima osnovnog održavanja života uključujući održavanje prohodnosti dišnih puteva, umjetno disanje te vanjsku masažu srca – istaknula je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med.techn.

Tečaju se odazvalo 150 polaznika. Osim za medicinske sestre i tehničare, tečaj je bio organiziran i za druge zdravstvene radnike koji su u svakodnevnom kontaktu s korisnicima zdravstvenih usluga varaždinske bolnice te prilagođen i za nezdravstvene radnike.

Pravovremena intervencija

Prvenstveno se to odnosi na zdravstvene radnike Medicinsko-biokemijskog laboratorija, odjela za transfuzijsku medicinu; fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, radiologiju. Dakle za sve radnike koji sudjeluju u zbrinjavanju naših pacijenata tijekom 24 sata – pojašnjava glavna sestra Službe za interne bolesti Željka Gajski, dipl. med. sestra, te nastavlja kako je tečaj podijeljen u nekoliko dijelova.

Bitno je održavati vještine i znanje o osnovnim postupcima spašavanja ljudskog života koje je potrebno što ranije započeti na licu mjesta dok ne dođe tim za reanimaciju koji dalje nastavlja prema protokolu reanimaciju tog pacijenta. Otvaranje dišnog puta, vanjska masaža srca, primjena defibriliatora, te primjena lijekova u reanimaciji – dijelovi su tečaja, a pravilna i pravovremena intervencija povećava uspješnost reanimacije – zaključuje Gajski.

Povezani Članci

Close