Lokalno

Održana Skupština Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec iz Lepoglave

Udruga obilježila 10 godina postojanja

Prošlog vikenda održana je Skupština Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec iz Lepoglave. U okviru Skupštine, organizirano je ocjenjivanje vina članova Udruge i održano predavanje o Zlatnoj žutici vinove loze.

Ocjenjivanje vina organizirano je u okviru Skupštine. Agronom Miroslav Matovinović ocijenio je ukupno 93 uzorka među kojima su zlatnim medaljama nagrađena vina Željka Hutena, Dražena Cara, Vlade Đunđeka, Ljudevita Heheta, Miljenka Županića i Zlatka Joba Šampionom internog ocjenjivanja vina proglašen je cabernet sauvignon Miljenka Županića. Podijeljeno je sedam zlatnih, 36 srebrnih i 28 brončanih medalja.

Agronom Matovinović istaknuo da se vinogradari i vinari moraju prilagoditi novim klimatskim uvjetima zbog kojih će berba biti i do mjesec dana ranije od do sada uobičajenih termina. Isto tako, važno je da se kod prerade grožđa koristi samo zdravo grožđe, da se mošt hladi kako se ne bi koristile veće količine sumpora te da je potrebna konzultacija sa stručnjacima kod korištenja novih preparata.

Agronomka Andreja Vukalović Pofuk održala je predavanje o Zlatnoj žutici vinove loze koja prijeti hrvatskom vinogradarstvu. Da je prijetnja itekako velika, govori činjenica da je većina područja Grada Lepoglave zaražena Zlatnom žuticom. Sigurna tek područja Gornje i Donje Višnjice. Pozvala je vinogradare da kontinuirano provode kontrolu pojave prenosnika Zlatne žutice – američkog cvrčka. U tome će vinogradarima pomoći Grad Lepoglava. Gradonačelnik Marijan Škvarić najavio je da će Grad financirati nabavku žutih ljepljivih ploča kojima se prati prisutnost američkog cvrčka u vinogradima. Pozvao je vinogradare i da prijave komunalnom redarstvu Grada Lepoglave zapuštene površine u blizini vinograda kako bi se, u okviru zakonskih mjera, utjecalo na vlasnike tih površina idealnih za širenje zaraze.

Agronom Andreja Vukalović Pofuk održala je predavanje i o ESCA-i te o utjecaju visokih temperatura na vinovu lozu. O rezidbi rodnog vinograda govorila je pak agronomka Jelena Stipetić.

Nakon predavanja održan je radni dio Skupštine Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec. Predsjednik Udruge, Tonko Županić izvijestio je okupljene članove o provedenim aktivnostima u proteklom razdoblju. Naglasio je da je tijekom 2018. godine uspješno organizirana izložba vina 10. Susreti vina z bregov te stručna putovanja na kojima su članovi Udruge posjetili druge proizvođače vina. I protekle su godine, u organizaciji Udruge, obilježeni važni vinogradarski datumi poput Martinja.

S obzirom na činjenicu da je Udruga obilježila 10 godina postojanja, dodijeljena su priznanja članovima Udruge koji su sudjelovali u njenom osnivanju te u njenom radu u proteklom desetljeću.

Tags

Povezani Članci

Close