Foto vijestIzdvojeno

OLIMJE LJEKARNA Na ovom čudesnom mjestu možete kupiti kapljice za ljepotu

Olimje je nekoliko puta osvojio titulu najljepšeg Europskog sela

Naši preci su voljeli reći da za svaku bolest raste negdje u prirodi neki cvjetić. Stoga nisu nijekali mudrost ljudima koji su se bavili sakupljanjem bilja namijenjenog zdravlju. Vodimo vas u treću najstariju ljekarnu u Europi, slovensku tzv. apoteku u Olimju koja se nalazi svega 80-ak kilometara od Varaždina…

>> FOTO OLIMJE Zavirite u dvorac koji je nekada bio u vlasništvu pavlina iz Lepoglave

Proučavanje i uzgoj biljaka za liječenje bolesnika

Kad su se godine 1663. doselili u Olimje redovnici Pavlini, tada je upravo na tom mjestu započelo sistematsko proučavanje bilja. U svojim pravilima imali su zapisano da svaki samostan mora imati za one koji se razbole posebnu sobu kojoj su dali ime “infirmaria”. Jedan od njih je obavljao službu bolničara te je stajao na usluzi bolesnoj braći.

Neki od redovnika su se potpuno posvetili ozdravljivanju. Uzgajali su i sakupljali ljekovito bilje te od njega proizvodili lijekove. Sačuvana slika samostana iz 1681. godine prikazuje dva vrta na kojima su vjerojatno uzgajali ljekovito bilje. No, više nego u biljke vjerovali su u moć molitve. Olimski prior Eggerer je u svom djelu “Nebeska apoteka” zapisao da je vjera u Božju pomoć efikasniji lijek od svega Dioskuridova ljekovita bilja ili Galenove medicine.

Nevjerojatne Lerchingerove freske koje pričaju priče

Usprkos tome su oci Pavlini u Olimju uzimali u obzir spoznanja medicinske znanosti pa su u prizemlju samostana u južnoj kuli uredili prostor kojeg danas zovemo “Stara lekarna”.

Kada su točno Pavlini osnovali ljekarnu u Olimju nije poznato. Zaključujemo da su nastankom Pavlinskog samostana 1663. godine uspostavljeni uvjeti za osnivanje samostanske ljekarne.

Okruglu sobu s ovalnim stropom nekadašnje ljekarne je oslikao prekrasnim freskama majstor Anton Lerchinger iz Rogateca 1780. godine. Njihova je umjetnička vrijednost velika, no još je veća njihova poruka. Freske nam govore o putu k zdravlju i sreći.

Centralna slika na stropu prikazuje nebeskog Oca koji lebdi nad svijetom raširenih ruku kao da govori: ” Pogledajte, sve vam to dajem za vaše zdravlje!” Do njegovih nogu stoje u šumi razne životinje koje su nekada davale farmaceutima svoju mast za izradu ljekovitih masti. Uz šumu teče rijeka bogata vodom koja od davnina predstavlja izvor zdravlja. Uz rijeku raste cvijeće, a rudari kopaju rude. To predstavlja dva sljedeća elementa prirodne medicine: ljekovito bilje i zemlju s mineralima.

Na ulazu u ljekarnu na desnoj gornjoj slici stoji prikaz Adama i Eve odmah po grijehu. Izgubivši savršenost za njih nastupa čas kada će biti potrebno upotrijebiti za zdravlje ljekovito bilje Stvoritelja. Eva drži u ruci prvi lijek – jabuku. Stara poslovica kaže: “Jedna će jabuka dnevno odagnati sve bolesti”.

Previše vina pretvori čovjeka u budalu

Druga freska vezana na propovijed o Noi predstavlja sljedeće ljekovito bilje – vinovu lozu. Noa je preživio opći potop i potom ga je “svladalo” njegovo dobro vino. Vino, koje oživi srce, ako ga popijemo previše pretvori čovjeka u budalu.

Treća freska govori o tegobi žene koja ne može imati djece. Predstavlja nam jalovu Rahelu koja rješava svoje teškoće uživanjem mandragore. Njene se nade nisu ostvarile. Zanijela je tek nakon što je Bog poslušao njene molitve i molbe.

Četvrta slika prikazuje proroka Jona koji čeka nad poganskim gradom Ninive i priželjkuje da Bog uništi grad. Ispunjuju ga osjećaji bijesa, žalosti i mržnje. To su osjećaji koji štete zdravlju kako duševnim tako i tjelesnim. Bog ne uništi grad već ga pouči o svojoj milosti prema grješnicima. Ljekovito se bilje, prikazano na toj fresci, ne može prepoznati.

Peta nam slika prikazuje kralja Salomona. Bio je poznat po svojoj mudrosti i znanju. Mogao je razgovarati s liječnicima i o ljekovitom bilju. U otvorenim knjigama, koje drži u naručju, vidimo dvije ljekovite biljke: grančicu cedra i hizop.

Zadnja nam slika prikazuje Krista koji ozdravljuje hromu osobu svojom božjom moći te ne treba ljekovito bilje. On ozdravljuje cijelog čovjeka: dušu i tijelo.

Kada uđete u ljekarnu možete opaziti armenske mučenike, svetu braću Kozima i Damjana koji su bili liječnici. Kozim drži u ruci liječnički lonac, a Damjan bocu te pokazuje lijevom rukom prema freskama uz prozore kao da nam poručuje: “Ti će vam liječnici pomoći!”

U niši kod prvog prozora se nalazi slika Dioskurida koji je bio veliki znalac ljekovitog bilja. Napisao je knjigu “Materia medica” u kojoj je opisao preko 600 raznih ljekovitih biljaka.

Druga slika kod istog prozora prikazuje grčko-rimskog liječnika Galena. Tekst u knjizi koji drži u rukama daje posjetiocu dobar savjet: “Tri stvari su važne: vedrina, odmor i umjeren život”.

Kraj drugog prozora nas pozdravljaju Asklepij i Hipokrat. Prvi je bio vrstan grčki liječnik. U ruci drži staklenu posudu u obliku bundeve i razmišlja kako će pomoći bolesniku.

Na suprotnoj strani je prikazan Hipokrat s grančicom pelina u ruci. Poznat je po znamenitom zapisu koji uređuje odnos liječnika i bolesnika i poznat je pod imenom Hipokratova zakletva.

Kod zadnjeg prozora stoje slike perzijskog kneza – liječnika Avicena koji drži u rukama pravokutnu bocu za lijekove te Paracelzusa (Theophrastus), farmaceuta i alkemičara iz 16. stoljeća. I on drži u rukama bocu na kojoj je vezana traka s kemijskim znakom za zlato i napisanom riječju “potabile” što znači “pitko zlato” ili “zlatna tinktura”.

Iznad ulaza u ljekarnu i iznad prozorskih niša stoje zapisi na latinskom jeziku iz Svetog pisma koji u hrvatskom prijevodu znače: “Moj sine, ako si bolestan ne očajavaj već moli Gospodina te će te on i ozdraviti.” Naime, svi lijekovi dolaze od Boga. Najviši je stvorio lijekove od zemlje te ih pametan čovjek ne odbija.

Car Josip II umalo uništio sav taj rad i trud

Oci Pavlini nisu dugo uživali u freskama uljepšane ljekarne. Već dvije godine po završenom slikarskom djelu 1782. godine car Josip II raspušta Pavlinski red i protjeruje oce iz Olimja. Prostor ljekarne je od 1807. do 1950. godine služio kao skladište za poljoprivredne proizvode. Vlaga je u velikoj mjeri uništila slike no spretne ruke restauratora obnovile su ono što je bilo osuđeno na propast.

Danas uređeni vrtovi i gredice na kojima se uzgaja više od 150 različitih biljaka

Oci franjevci konventualci oživjeli su slavnu tradiciju ljekovitog bilja u Olimju.

Ispred samostana se nalaze vrtovi ljekovitog bilja. Uz vrtove vode staze i gredice na kojima možete vidjeti više od 150 različitih ljekovitih biljaka. One su označene slovenskim i latinskim imenima te opisom koji dio biljke se upotrebljava kao lijek te koje bolesti njima liječimo.

Pripravak za ljepotu

Napomenimo još kako je ovdje poznat jedan poseban pripravak pod nazivom “Patrove kapljice”. Za ovaj pripravak kažu da je “pripravak za ljepotu” i sadrži više od 25 različitih trava. Naime, kažu, što ga više pijete sve više ćete si biti ljepši. A i drugi će vam biti ljepši. No, šalu na stranu, ove poznate Patrove kapljice provjereno su dobre za želudac i probavu. Zanimljivo je još što se bilje za ove kapljice bere na našim zagorskim bregima.

U nastavku donosimo popis ljekovitih pripravaka koje moguće kupiti u ovoj ljekarni. Cijene se kreću oko 3 eura.

Tags

Povezani Članci

Close