Iz života Varaždinske biskupijeIzdvojenoLokalnoVijesti

Omiljeni i osobiti župnik Čavlek iz Smokvice dolazi u Oštrice, tamošnji župljani nezadovoljni

Župljani Smokvice i Čare pokrenuli peticiju za ostanak omiljenog župnika

Odlukom varaždinskog biskupa, mons. Bože Radoša, Vlč. Mihael Čavlek imenuje se župnikom u Župi sv. Fabijana i Sebastijana mučenika u Oštricama.

Ta je vijest potresla župljane Čarane i Smokvičane. Naime, Don Mihael Čavlek (34), ili po nadimku “Miš Božji”, je već više od šest godina u Smokvici i Čari na otoku Korčuli gdje je osvojio srca župljana.

Kako piše Dubrovački vjesnik, župljani odluku o premještaju smatraju neopravdanom što su jasno istaknuli u pismima potpore i peticijom koju su potpisali gotovo svi župljani.

Čovjek “od naroda”

Ovaj nekonvencionalni svećenik poznat je kao čovjek „od naroda“, a danas se može pohvaliti da je motorist koji je predvodio karavanu Prevlaka – Vukovar, dobrovoljni vatrogasac i član DVD-a Smokvica, jedriličar, ronilac, vječno među starim i mladim župljanima, igra stolni tenis s ministrantima, ide u teretanu, sluša Pearl Jam i Prodigy, završava poslijediplomski studij i priprema doktorat, sam sebi kuha, pere i čisti te služi Bogu i ljudima…

No, neformalni pristup nesvakidašnjeg i u mnogočemu izuzetnog župnika neki mještani nisu prepoznali. Neslužbene i navodne razloge premještaja Dubrovački vjesnik doznaje od Čaranina Julija Marelića, nekadašnjeg člana Župnog pastoralog vijeća koji je aktivno prikupljao potpise podrške za omilljenog svećenika.

Protive se odluci o premještaju

– Neslužbeno smo doznali da su neki župljani snimali don Mihaela kako se opušteno druži sa sumještanima u kafiću i te su snimke poslali biskupu Mati Uziniću. Navodno je to drugi ili treći put da ga snimaju i snimke šalju biskupu. U ime Župnog pastoralog vijeća župe Sv. Petra u Čari, Mjesnog odbora Čara i svih kulturnih udruga i društava Čare želim jasno naglasiti da se protivimo odluci o premještaju don Mihaela te da ćemo sve napraviti za njegov ostanak! – poručio je Julio Marelić.

Julio poziva sve Čarane da potpišu peticiju podrške za don Mihaela, a peticija se može potpisati u trgovinama Studenac u Čari i Zavalatici i pri izlasku iz crkve. U prošlosti su već dva župnika smijenjena zbog neutvrđenih priča, a povijest se ponovno ponavlja, ističe Julio, zbog čega su Čarani revolitarni biskupovom odlukom.

Zbog čega je donijeta odluka o premještaju pitali smo u Varaždinskoj biskupiji, no do objave teksta nismo dobili odgovor.

Veliki intervju s omiljenim župnikom nedavno je napravila i Slobodna Dalmacija.

Tko je don Mihael Čavlek ‘Miš Božji’?

– Rođeni Varaždinec, domovine sin, rođen sam u obitelji sa šestero djece, kao peto dijete. Imam 34 godine i osjećam se mladim! (smijeh). Već sam više od šest godina župnik u Smokvici i Čari na otoku Korčuli, u župi Očišćenja Marijina i u župi svetog Petra.

Kakav je život u Smokvici i Čari, na škoju?

– Smokvicu i Čaru doživljavam kao jednu veliku zajednicu, liturgijski su slični, iako razumijem njihove različitosti i posebnosti. Živim u jako zdravoj sredini, opuštenoj i smirenoj, nema priše. Otočani tu jako puno rade. Ljudi imaju predrasude prema Dalmatincima, kažu da su lijeni, no istina je daleko od toga. Čim su prošli blagdani, svi su u polju, rade oko autohtone sorte bijelog vina pošipa, u maslinicima, love ribu. Rade doslovno po cijele dane. Radim i ja s njima.

Taman kad sam došao ostali smo bez časnih sestara, vidi se da ljudima nedostaju časne sestre, a i čini se da je sve manje i svećenika. Nije da nas Bog ne poziva, već je malo odaziva. Danas imamo jednog sjemeništarca, jednog bogoslova i jednu kandidatkinju za časnu sestru. Treba raditi s ljudima i moliti se za pozive. Kako nema časnih sestara, ja sam sebi kuham, perem i čistim. Nije mi to teško, dapače, smatram to normalnim…

Kompletan intervju pročitajte na stranicama Slobodne Dalmacije.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close