VijestiZdravlje

Orašasti plodovi važan su faktor za zdravlje organizma, no ne svi! Eto zašto!

Prava istina o orašastim plodovima!

Prema posljednjim istraživanjima nedostatak određenih namirnica čini trajnu štetu ljudskome zdravlju, među njima su i orašasti plodovi koji su nužni i korisni, a ovo je prava istina o orašastim plodovima.

Njihov manjak u svakodnevnoj prehrani izaziva određene negativne posljedice na zdravlje, a od 5 rizika smrti četvrta stavka je upravo preskakanje oraščića i sjemenki. No, suprotno vjerovanju mnogih, nisu svi podjednako dobri, stoga ni poželjni u svačijoj prehrani. Svi su orašasti plodovi otprilike podjednako bogati kalorijama, a budući da obiluju omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima kvalitetan su dodatak svakoj prehrani i odličan međuobrok kad vas uhvati napad gladi.

Bademi, indijski oraščići, pistacije

Ovo su oraščići čija je nutritivna slika daleko najbolja za ljudsko zdravlje. Nude savršen balans proteina, zdravih masti i vlakana, uz to imaju i najmanje kalorija.

Pecan, makadamija

Osim što imaju najviše kalorija, imaju i najmanje proteina i najviše masti, što u ovako “punim” namirnicama itekako znači – samo dodatnih nekoliko komada može vam pomoći da debelo premašite dnevni kalorijski unos.

Orasi

Orasi imaju najveću količinu alfa linolenske kiseline koja je dobra za zdravlje srca i krvnih žila.

Kikiriki

Zapravo, uopće nije riječ o orašastim plodovima, već mahunarkama. Kako su bogati folatima, mineralima esencijalnima za zdravlje mozga, najvažniji su upravo za taj dio ljudskoga organizma.

 

Tags

Povezani Članci

Close