VijestiZdravlje

Otkrivamo 7 dobrobiti cvjetnog praha za zdravlje, ovo je prava imunobomba!

Sa znanstvenog stajališta, pčelinja je hrana, tj. pelud savršena hrana. Istraživači tvrde da bi mjesecima mogli jesti samo pelud bez rizika da obolimo od ikakvih bolesti

Zrna cvjetnog peluda rijetka su prirodna namirnica koja ne mogu biti umjetno stvorena, a sadrže sve potrebno za rast i razvoj organizma.

Koliko je cvjetni pelud zaista poseban, znali su to poznati starogrčki matematičar i filozof Pitagora, antički liječnik Hipokrat i rimski pisac Plinije Stariji koji su za sve bolesti na široko preporučali ovaj prirodni lijek.

No ovdje njegove vrijednosti ne prestaju. Na primjer, u apiterapiji primjena peludi ima zaista dugu povijest. Za one koji ne znaju, apiterapija je lokalno i oralno korištenje pčelinjih proizvoda (meda, propolisa, matične mliječi i peluda), za potrebe liječenja. Tako se cvjetni prah u apiterapiji spominje u Bibliji, u starim kineskim i egipatskim zapisima, a u kineskoj se narodnoj medicini smatra energetskim i hranjivim tonikom, piše Pčelarstvo Veber.

Kemijski sastav cvjetnog peluda: prava imunobomba

Sa znanstvenog stajališta, pčelinja je hrana, tj. pelud savršena hrana. Istraživači tvrde da bi mjesecima mogli jesti samo pelud bez rizika da obolimo od ikakvih bolesti.

Osim različitih šećera, ugljikohidrata i bjelančevina, u peludu ima 22 vrsta aminokiselina od kojih je 8 neophodnih za ljudsko zdravlje i za proizvodnju bjelančevina. Čak je i izračunato da 100 grama peludi sadrži jednaku količinu aminokiselina kao i 500 grama mesa ili sedam jaja. Iz ove činjenice proizlazi da je 30 grama peludi dnevno dovoljno da se zadovolji dnevna potreba za proteinima.

Znamo da većina vas ne bi mijenjala pelud s mesom, no ponekad je jednostavnije i praktičnije pojesti malo peludi od svakodnevnog pripremanja dobrog odreska na roštilju. Nije ukusnije, ali je lakše 🙂

Koje hranjive tvari još pelud sadrži?

  • vitamine A, skupinu B, C, D, E,
  • značajnu količinu minerala (kalij, kalcij, magnezij, bakar, željezo, magnezij…),
  • enzime (više od 100 vrsta),
  • prirodne hormone,
  • flavonoide (više od 8 vrsta),
  • regulatore rasta: auksin, giberelini i kinini te inhibitori rasta

Dobrobiti cvjetnog praha za zdravlje

Zbog toliko hranjivih tvari koje cvjetni prah ima u sebi, ne iznenađuje činjenica da je nepresušni izvor zdravlja.

Potiče nastajanje bijelih i crvenih krvnih stanica, štiti od srčanih aritmija i krvnih ugrušaka, čuva mozak i živce, vraća koncentraciju i pamćenje, ublažava starenje, poboljšava raspoloženje i još mnogo toga.

Evo nekoliko najpoznatijih dobrobiti cvjetnog praha:

1. Cvjetni pelud je “super hrana”

Cvjetna zrnca jedna su od najbogatijih izvora hranjivih tvari i sadrže sve potrebne nutritivne tvari za razvoj i rast organizma.

2. Mršavite uz cvjetni pelud

Cvjetni pelud zbog aminokiseline fenilalanin djeluje na centar koji regulira osjećaj gladi i sitosti. U slučaju prekomjerne težine smanjuje potrebu za hranom, a kod mršavosti potiče apetit.

Pelud također sadrži i lecitin koji popravlja biokemijski poremećaj te tako normalizira metabolizam.

3. Pelud je prirodni antioksidans

Zbog polifenola, većine vitamina, minerala i organskih tvari, pelud je prirodni antioksidans koji neutralizira slobodne radikale nastale zbog štetnih vanjskih utjecaja.

4. Pelud jača imunitet i brani organizam od prehlada

Cvjetni prah ima jaki utjecaj na cijeli imunološki sustav. Znanstveno je dokazano da neke hranjive tvari u peludu kao što su proteini, vitamini, kalcij, magnezij i lecitin jačaju obrambeni sustav.

5. Pelud regulira probavu

Cvjetni pelud povoljno djeluje kod kroničnih zatvora, ali i kod stalnog proljeva koja prati upalu debelog crijeva. Enzimi olakšavaju probavljivanje unesene hrane i kao takvi sprječavaju nadimanje i potiče cirkulaciju krvi u probavnom sustavu.

6. Pelud ima pozitivan utjecaj na seksualno zdravlje

Zahvaljujući biljnim tvarima, tj. fitosterolima koji imaju hormonalni učinak, pelud povoljno utječe na rad spolnih žlijezda kod muškaraca (povećava potenciju i broj spermatozoida) i pokazuje estrogensko djelovanje kod žena (ublažava predmenstrualne tegobe, ublažava menstruacijske bolove i klimakterične poteškoće).

7. Pomoć peluda kod poteškoća s prostatom

Prema službenim procjenama, i do 80 posto muškaraca starijih od 40 godina pati od benigne hiperplazije prostate, tj. povećanja prostate. Smatra se da je za povećanje prostate odgovoran enzim po imenu 5-alfa-reduktaza koji nastaje iz testosterona, a pelud sadrži komponentu koja blokira rad spomenutog enzima.

Isto tako, kroz mnoga istraživanja dokazano je da pelud sadrži i jednu komponentu topivu u mastima koja suzbija upalu i zaustavlja čestu potrebu za mokrenjem pa tako i s te strane znatno pomaže u liječenju prostate.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close