VijestiZabavaZdravlje

Ove dijelove tijela nikada nemojte dirati rukama! Niste svjesni no može biti preopasno!

Bakterije su posvuda!

Diranjem nekih dijelova tijela može dovesti do širenja bakterija, te možemo prenijeti bakterije i mikrobe na osjetljive dijelove tijela, zato poslušajte ove savjete i nikada ne dirajte ove dijelove tijela rukama.

“Istina je da naše ruke sadrže svoju mikrobiotu koja je jedinstvena svakoj osobi, a to ovisi o stanju kože, njenih bolesti, metaboličkih bolesti organizma, vlažnosti kože i slično. Osim toga, koža je kontaminirana i uzročnicima izvana. Strana tijela su i deterdženti, toksini, konzervansi te druge nečistoće koje mogu narušiti integritet kože i sluznice”, rekla je  Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba za 24 sata.

Lice

“Lice je najizloženije vanjskim utjecajima pa ima i najveću mogućnost dodira s bakterijama, virusima i gljivicama iz okoliša. Na licu je i ulazni otvor za hranu i zrak što višestruko otvara put uzročnicima bolesti”, kaže dr. Čilić.

Što manje rukama dirate lice to bolje. Pokušajte to raditi jedino kada se umivate ili mažete kremom – želite li imati lijep ten bez akni.

“Vaše ruke sadrže ulja koja mogu blokirati pore i pogoršati stanje s aknama na koži. Osim toga, i mikrobi na rukama loše djeluju na taj problem”,  objasnio je mikrobiolog Matthew Lee.

Oči

Oči su izuzetno osjetljive, a diranjem možete na njih prenijeti mikrobe ili sitne čestice prljavštine te izazvati iritaciju pa čak izgrebati rožnicu. Ukoliko morate dirati oči, prije toga dobro operite ruke.

Također, pokušajte ne trljati oči jer, osim što riskirate ulazak mikro čestica, potencirate razvoj sitnih bora oko očiju. Ako vas oči svrbe, pokušajte ih navlažiti specijalnim kapima.

Uši

“Uho je isto važan organ u našem životu i radu te je evolutivno opskrbljen zvukovod epitelom s trepetaljkama koje vibrirajući izbacuju sekret iz uha održavajući zvukovod prohodnim, tako da stavljanje prstiju ili štapića za uši dublje u zvukovod oštećuje epitel i mikrocilije. Posljedica je opstrukcija zvukovoda nakon čega najčešće slijedi upala”, upozorava dr. Branislava Čilić, a s njome se slaže i Matthew Lee.

“Nikada ne gurajte prst duboko u uho. Koža ušnog kanala je vrlo tanka i podložna oštećenjima. Imate li neki problem, radije posjetite otorinolaringologa kako bi procijenio o čemu se radi”, objašnjava mikrobiolog.

 Nos

Unutrašnjost nosa sadrži vlastite zdrave bakterije. Stavljate li prste u nos, samo radite štetu jer unosite strane bakterije na sluznicu koje mogu uzrokovati infekcije. S druge strane, bakterije iz nosa naći će se na vašim prstima i, ukoliko imate gripu ili prehladu, proširiti ih prostorom.

Usta

Usta prosječnog čovjeka sadrže 34 do 72 soja različitih bakterija, a većina njih je bezopasna. Neke su čak i korisne za oralno zdravlje.

Analno područje

Dr. Glenner Richardson, ravnatelj laboratorija za mikrobiologiju i analitičku kemiju tvrtke Microban, dodao je da kontakt rukama s analnim dijelom tijela može olakšati prijenos onoga što što nazivamo ‘normalni stanovnici gastrointestinalnog trakta’ na usta ili oči, a tada oni postaju sredstvo za dobivanje infekcije.

Pupak

“Pupak ima veliku populaciju bakterija. U velikoj je mjeri nedostupan pa ostaje prljav i nakon tuširanja. Osim toga, takvog je oblika da olakšava sakupljanje prljavštine, a zbog toga čak može poprimiti neugodan miris”, objašnjava dr. Richardson.

Nokti

“Nokti i pupak su dijelovi tijela sa dubokim ložama u koje se lako ugnijezdi uzročnik i tamo se razmnožava. Zato su to dijelovi tijela koji se ne diraju nepotrebno nego svakodnevno peru i čiste u kupaonici kao dio opće higijene”, pojašnjava dr. Branislava Čilić.

Tags

Povezani Članci

Close