Prehrana i recepti

Ovo morate probati: Recept za kruh bez kvasca iz 1952. godine!

U ‘Knjizi za svaku ženu’, koja je izdana davne 1952. godine u Zagrebu u Hrvatskoj seljačkoj tiskari, pronašli smo jednostavan recept za kruh u koji ne ide kvasac, već soda bikarbona.

Ova knjiga nekada je davno bila namijenjena mladim ženama kako bi postale ‘uzorne domaćice’. ‘Knjiga za svaku ženu’ iz 1952. godine osim mnoštva recepata, sadrži i savjete za domaćinstvo, od toga kako pravilno pravilno čistiti, krojiti i šivati do brige o djeci, bolesnicima, piše 24sata.

Recept:

Recept za ovaj kruh bez kvasca donosimo vam u izvornom obliku, onako kako se tada pisalo.

1 litru bijelog brašna i 1 žlicu soda bikarbone dobro promiješati i prosijati. Tome dodati: 1 malu žlicu soli, 4 dl mlake sirutke, kiselog mlijeka ili slabo zaoctene vode.

Sve dobro i čvrsto zamijesiti. Pečemo u zamašćenoj ili brašnom posipanoj tepsiji u pećnici kraj dobre vatre 1/2 sata. Nareže se tek kada je potpuno hladno. Najbolje drugi dan.

Pojasnili su učinak soda bikarbone i kiseline:

‘Kad pomiješamo sodu i kiseline, razvijaju se plinovi koji tijesto rastežu, načine bubuljice i tako tijesto bude spužvasto. Dakle, isto kao i kod kvasca. Ali, velika je razlika u izradbi i pečenju tijesta… Sa sodom i kiselinom moramo brzo raditi da što prije dođe u pećnicu, jer bi plinovi prerano izašli iz tijesta i djelovanje bi bilo protivno.’

Tags

Povezani Članci

Close