MagazinZdravlje

Pet savjeta koji će vam pomoći da se ne udebljate dok ste stalno u kući

Spriječite prejedanje za vrijeme boravka u kući i ostanite zdravi i fit

Iako je samoizolacija najbolji način zaštite od koronavirusa, stalni boravak u kući može dovesti do nekih nezdravih ponašanja, uključujući i prejedanje zbog stresa i dosade.

Zbog svega toga postoji realna opasnost od debljanja, no Zadovoljna.hr donosi neke trikove koji vam mogu pomoći da spriječite prejedanje za vrijeme boravka u kući. Pročitajte ih u nastavku.

1. Sami sa sobom provjerite razloge

Jedan od najkorisnijih načina za sprječavanje prejedanja je taj da shvatite zašto do njega uopće dolazi. Mnogo je potencijalnih razloga, a među njima su stres i dosada.

Pokušajte shvatiti jedete li jer ste gladni ili postoji neki drugi razlog.

Prije nego krenete jesti, obratite pozornost na to kako se osjećate. Jeste li napeti, usamljeni, tjeskobni, je li vam dosadno? Provjera situacije može vam pomoći da shvatite što dovodi do prejedanja i spriječiti ga u budućnosti.

2. Uklonite iskušenja

Na šanku držite staklenku s keksićima ili zdjelu bombona? Ovo je jedna od praksi koja može dovesti do prejedanja. Primamljiva hrana koja nam je stalno unutar vidnog polja može dovesti do grickanja pa čak i prejedanja i onda kada nismo gladni.

Zato je primamljive namirnice poput čipsa, čokolade, kolačica i sličnog najbolje držati izvan vidokruga, zatvorene u ormarićima.

Naravno, nema ništa loše u tome da povremeno uživate u nekoj poslastici, čak i ako niste nužno gladni. Međutim, prekomjerno uživanje u njima može naštetiti vašem fizičkom i mentalnom zdravlju.

3. Držite se uobičajenog rasporeda obroka

Nemojte mijenjati svoj uobičajeni raspored prehrane samo zato što ste kod kuće. Ako ste navikli imati tri obroka dnevno, pokušajte nastaviti tu praksu i u trenutnoj situaciji.

Iako je lako odstupiti od uobičajenog načina prehrane kad vam je svakodnevnica narušena, pokušajte ga održati što više normalnim.

4. Nemojte se ograničavati

Jedno od najvažnijih pravila prehrane kojeg se trebate pridržavati kako biste spriječili prejedanje je to da ne uskraćujete svom tijelu hranu.

Pretjerano restriktivan unos hrane i konzumiranje premalog broja kalorija često dovedu do prejedanja s visokokaloričnom hranom.

Zabranjivati sebi konzumaciju nekih namirnica posebno je loše tijekom stresnih vremena, a restriktivna dijeta nije samo neučinkovita za dugoročno mršavljenje, nego može naštetiti i vašem zdravlju i povećati razinu stresa.

5. Krećite se

Zbog zatvorenosti u kući pati naša razina aktivnosti, a to može dovesti do dosade, stresa i češćeg grickanja nezdravih namirnica. Da biste se borili protiv toga, odvojite malo vremena za svakodnevne fizičke aktivnosti.

Vježbajte kod kuće ili izađite u šetnju, naravno sami, bez grupiranja i na mjesta koja nisu napučena.

I istraživanja su pokazala da tjelesna aktivnost poboljšava raspoloženje i smanjuje stres, što smanjuje mogućnost prejedanja zbog stresa.

Tags

Povezani Članci

Close