Crna kronikaVijesti

Pijan automobilom naletio na bicikl i moped: Policija podsjeća na pravila kretanja u prometu!

16. rujna 2019. godine oko 20 sati u Čakovcu

Jučer, 16. rujna 2019. godine oko 20 sati u Čakovcu, Športskoj ulici, dogodila se prometna nesreća u kojoj je vozač automobila naletio na maloljetne vozače mopeda i bicikla.

Upravljajući kolnikom Športske ulice, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 2,04 promila, 56-godišnji vozač osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka, nije se kretao vozilom što bliže desnom rubu kolnika te je na ravnom dijelu ceste prešao na lijevu stranu kolnika. Na prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera, prednjim dijelom automobila udario je u prednji dio mopeda, čakovečke registracije, kojim je upravljao maloljetni vozač. Nakon sudara došlo je do zanošenja mopeda i djelomičnog odbačaja na nogostup, gdje je udario u prednji kotač bicikla, kojim je nogostupom upravljao, također maloljetni biciklist.

Ozlijeđeni vozači mopeda i bicikla vozilom hitne medicinske pomoći prevezeni su u čakovečku bolnicu, gdje će se njihove ozljede naknadno okvalificirati.

Vozač osobnog automobila s područja grada Čakovca, uhićen je i priveden u policijsku postaju.

Nakon utvrđivanja ozljeda slijedi kvalifikacija događaja (prekršajna ili kaznena odgovornost vozača automobila), priopćeno je iz PU međimurske.

Člankom 112. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je kako su se vozači bicikla dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ako se dva ili više vozača bicikala, mopeda ili motocikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga. U slučaju kršenja ovih odredbi predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Dakle, biciklistima nije dozvoljena vožnja nogostupom.

Također, svim sudionicima u cestovnom prometu skrećemo pažnju na činjenicu da su početkom ove godine svi rotori u centru grada Čakovca, isključivo namijenjeni za pješake, dakle biciklistima nije dozvoljeno da prijeđu kolnik vozeći se na biciklima već moraju sići i pješke prijeći s jedne strane na drugu. Dakako, s ovim izmjenama usklađena je horizontalna i vertikalna prometna signalizacija.

Ujedno, članka 47. propisuje  da se vozilo kreće desnom stranom kolnika, odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja, a na traci ili stazi uređenoj i obilježenoj za dvosmjerni promet bicikala, desnom stranom trake ili staze u smjeru kretanja. Vozač je dužan kretati se obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika, a ako trake nisu obilježene, dužan je vozilo u kretanju držati što bliže desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti od njega da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete prometa te na stanje i osobine ceste, ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti, priopćili su iz PU međimurske.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close