KulturaLokalno

Pjesma Tibora Martana iz Madžareva nagrađena priznanjem na 37. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika

Pjesma je napisana na kajkavštini Madžareva

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, 30.lipnja održan je 37. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika. U bogatom književnom programu predstavljeni su dobitnici priznanja, pohvalnica i plaketa HSK-a za poetska, prozna i dramska ostvarenja.

Susret je i ove godine okupio brojne književne stvaratelje iz raznih krajeva Lijepe naše koji su predstavili najbolja književna ostvarenja odabrana na književnom natječaju HSK-a 2018.

Na ovogodišnjem književnom natječaju koji je prethodio 37. književnom Susretu sudjelovalo je ukupno 104 autora sa čak 454 književnih djela (395 poetskih radova, 48 proznih radova i 11 dramskih djela) na štokavskom, kajkavskom i čakavskom narječju.

Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu Ivan Babić, književnik, doc. dr. sc. Alen Biskupović, teatrolog i kazališni kritičar i Miroslav Mićanović, književnik.

Pročitavši sve pristigle radove, Povjerenstvo je odabralo dobitnike plaketa, kao i autore koji su kvalitetom svojih radova zaslužili pohvalnice Hrvatskog sabora kulture te autore koji su odabrani za sudjelovanje na Susretu.

Pjesma “Jurjevska rosa” dobila priznanje

U kategoriji poetskih radova Grad Novi Marof na Susretu je predstavio Tibor Martan iz Madžareva.

Njegova pjesma “Jurjevska rosa” pisana na kajkavštini Madžareva odabrana je od strane Prosudbenog povjerenstva za javnu izvedbu te nagrađena priznanjem.

U pjesmi autor opisuje danas gotovo zaboravljene jurjevske običaje kao i oblike pučke pobožnosti prema sv. Jurju, zaštitniku Župe Madžarevo.

Uz Tibora Martana Susretu je s područja Varaždinske županije bio nazočan i Aleksandar Horvat, pjesnik iz Ludbrega.

Tags

Povezani Članci

Close