NajavePutovanja

PLANINARSKI KLUB IVANEC Novi izlet: Ratitovec u Julijskim alpama na sjeverozapadu Slovenije – evo kada

Najbliži prilaz Ratitovcu je iz mjesta Prtvoč (1011 m) do kojeg se dolazi iz smjera Škofja Loka-Železniki na sjeverozapadu Slovenije

Planinarski klub Ivanec organizira u nedjelju, 20. listopada, izlet na goru Ratitovec, dijelom Julijskih Alpi, koji je svojim položajem jedan od najboljih vidikovaca s pogledom na Julijske Alpe s Triglavom, Jelovicu, Kamniško-Savinjske alpe, Karavanke te Škofjeloško i Cerkljansko hribovlje.

Najbliži prilaz Ratitovcu je iz mjesta Prtvoč (1011 m) do kojeg se dolazi iz smjera Škofja Loka-Železniki na sjeverozapadu Slovenije.

Planina Ratitovec je nastavak donjih Bohinjskih gora i najjužniji dio Julijskih alpi, čiji je niži dio ‘obučen’ u lijepu i prohodnu crnogoričnu i bukovu šumu, dok je sam greben travnat i dijelom stjenovit.

Glavni na Ratitovcu su Kosmati vrh (1644 m), Gladki vrh (1666 m),  Altemaver (1672 m, najviši vrh grebena) i Kremant (1658 m), a u  podnožju Gladkog vrha, na visini od 1642 m nalazi se lijepi Planinarski dom Krekova koča na Ratitovcu.

Prijevoz je planiran mini busom, polazak iz Varaždina je u 5 sati, iz Ivanca je u 5.30 sati, a iz Lepoglavu u 5.45 sati. Cijena izleta ovisi o broju prijavljenih.

Prema planu izleta, nakon dolaska u mjesto Železniki slijedi  uspon do sela Prtovč (1011m), pa pješački uspon do Planinarskog doma, Krekove koče na Ratitovcu (1642m).

Trajanje  uspona, u zavisnosti od uvjeta na stazi, iznosi oko 2 sata, a do najvišeg vrha Altemavera ima još oko 20 minuta hoda.

Opremu je potrebno prilagoditi prema vremenskoj prognozi, potrebna je valjana osobna iskaznica ili putovnica.

Izlet je na vlastitu odgovornost, svaki sudionik prijavom na izlet upoznat je s težinom i zahtjevima izleta, te da će se pridržavati odluka vodiča izleta.

Prijave i dodatne informacije Stjepan Kuštelega (091/763-4655) i Nenad Novak Nenad (098/976-4920).

Povratak s izleta je u nedjelju u popodnevnim satima.

Tags

Povezani Članci

Close