PolitikaVijesti

Plenković u Krapini: „Ono što ćemo našim aktivizmom napraviti u sljedeće četiri godine je da će prosječna plaća doći na razinu od 7.600 kuna…”

"Minimalna plaća na 4.250 kuna, ići ćemo u daljnja porezna rasterećenja, smanjiti stope poreza na dohodak...”

Predstavljajući program Sigurna Hrvatska, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković, u srijedu je posjetio sjever Hrvatske, odnosno Međimursku, Varaždinsku te Krapinsko-zagorsku županiju.

-Sjever Hrvatske nam je u proteklom mandatu bio izrazito važan i ukupna ulaganja naše Vlade su 8 milijardi kuna. Napravili smo ogroman iskorak u pogledu fiskalne decentralizacije, samo za Krapinsko-zagorsku županiju 90 milijuna kuna prihoda više za županiju, gradove i općine u odnosu na 2017. godinu. Veliki iskoraci u mjerama zapošljavanja, plus velika sredstva koja smo dali za radnike i poslodavce ovdje u privatnom sektoru 2.300 malih i srednjih poduzetnika i onih većih koji su tražili tu potporu. Tu je potporu dobilo preko 14.300 radnika i na taj način smo stali iza radnika i iza poslodavaca i ovdje u ovoj županiji. U gospodarstvo imamo posebnih ulaganja čak 250 milijuna kuna – kazao je predsjednik Vlade boraveći u Krapini.

O projektima realiziranim u Zagorju

Ništa u Zagorju nije stopirano zbog koronavirusa, kazao je Plenković i podsjetio da je 6. prosinca prošle godine, na blagdan sv. Nikole, održana sjednica Vlade u Krapini.

– Ukupna vrijednost projekata koju smo usvojili na sjednici Vlade bila je 3,6 milijardi kuna i oni se svi realiziraju. U mandatu naše Vlade ulaganja u Krapinsko-zagorsku županiju već su 3 milijarde kuna i samo u cestovnu infrastrukturu investirali smo 500 milijuna kuna, velike investicije za ruralni razvoj, velike investicije za gospodarenje otpadom, u vodnom gospodarstvu, velike investicije za potpore poduzetnicima. Na tom tragu ćemo i nastaviti – obećao je.

Željeznice su dio prometne infrastrukture u koji treba najviše investirati”

Plenković je dodao da su od svih naših načina prometa željeznice ostale onaj dio prometnog sustava i mreža u koji najviše treba investirati.

U ceste autoceste smo investirali puno, u zračne, pomorske i riječne luke također, a sada je vrijeme za željeznicu. U idućih deset godina imat ćemo 3 milijarde eura investicija u željeznice – rekao je Plenković koji je nakon Krapine posjetio Zabok, gdje je provjerio kako napreduje projekt elektrifikacije željezničke pruge između Zagreba i Zaboka. Riječ je o projektu vrijednom 531 milijun kuna koji realiziraju Hrvatske željeznice – HŽ infrastruktura, dok se u pristupne ceste investira 31 milijun kuna.

-Riječ je o ključnom projektu koji će značajno ubrzati i olakšati promet i dolazak ljudi iz Zaboka, iz cijele Krapinsko-zagorske županije u središte Zagreba – rekao je Plenković i dodao da je to sjajan projekt koji će biti dodana vrijednost za sve koji žive u KZŽ, a rade u Zagrebu.

Žarko Tušek, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a KZŽ i prvi na listi HDZ-a za treću izbornu jedinicu je istaknuo:
S ponosom gledamo kako napreduje i ulazi u svoju završnu fazu jedan od najvećih, kapitalnih projekata Vlade Republike Hrvatske u sektoru prometne infrastrukture, s naglaskom na željezničku infrastrukturu, a to je rekonstrukcija, elektrifikacija i revitalizacija pruge na dionici Zaptrešić-Zabok. Druga faza ovog projekta bit će elektrifikacija pruge dalje prema Krapini i rekonstrukcija pruge prema Varaždinu. To su kapitalni projekti koji moraju biti žile kucavice razvoja Hrvatskoga zagorja, odnosno Krapinsko-zagorske županije u vremenu koje je ispred nas.

Tušek je istaknuo kako je i ovo dio promocije programa Sigurna Hrvatska za sigurnu KZŽ, u kojem su kataloški pobrojani svi kapitalni projekti i investicije za naredne četiri godine.

-Ono što jamčimo i komuniciramo dio je kontinuiteta naših projekata. Iza nas su konkretni rezultati, konkretne brojke i uvjereni smo da će upravo to građani naše županije prepoznati i dati podršku mojim kolegicama i kolegama s liste 3. izborne jedinice, podržavajući politiku koja je uistinu napravila renesansu investicija na području Hrvatskoga zagorja u cijelosti – zaključio je Tušek.

Plenković: Program Sigurna Hrvatska znači sigurne plaće i mirovine, veću prosječnu i veću minimalnu plaću…

– Naš program Sigurna Hrvatska znači i za naše sugrađane ovdje na sjeveru Hrvatske sigurne plaće, to smo dokazali u ovoj krizi, sigurne mirovine, što smo također dokazali u ovoj krizi, a ono što ćemo našim aktivizmom napraviti u sljedeće četiri godine je da će prosječna plaća doći na razinu od 7.600 kuna, minimalna plaća na 4.250 kuna, da ćemo ići u daljnja porezna rasterećenja, smanjiti stope poreza na dohodak s 36 na 30, s 24 na 20, sav PDV na hranu ići na 13 posto i smanjiti porez na dobit s 12 na 10 posto. Uz 130 tisuća kuna potpore za samozapošljavanje, time ćemo osigurati novih 100 tisuća radnih mjesta, nakon što smo ih 110 tisuća osigurali u našem prvom mandatu – rekao je predsjednik HDZ-a i zaključio:

Zato želimo poslati poruku da će se ova Vlada nastojati zalagati i dalje da EU fondovi budu dodatna investicijska poluga za brzi gospodarski oporavak i očekujemo 22 milijarde eura na raspolaganju idućih sedam godina.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close