PolitikaVijesti

Početak koalicije HNS-a i HDZ-a u Općini Cestica!? SDP nezadovoljan novim zaduženjem!

3. izvanredna sjednica Općinskog vijeća Općine Cestica

Na 3. izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Općine Cestica vijećnici HNS-a i HDZ-a zadužili su Općinu za dodatnih 6 milijuna kuna, stoji u priopćenju SDP-a.

Naime, radi se o projektu izgradnje kulturnog centra koji su vijećnici SDP-a i zamjenik načelnika Žarko Rodeš posljednje tri godine dogovarali i sukreirali s koalicijskim partnerom HNS-om. Projekt je u konačnici, prema troškovniku, trebao koštati 3,5 milijuna kuna te je trebao biti sufinanciran od strane europskih fondova i ministarstava.

Načelnik Mirko Korotaj (HNS), nakon raspisivanja natječaja za izvođenje radova, odabrao je izvođača koji je ponudio cijenu za izgradnju od 5,3 milijuna kuna i sklopio s njim ugovor o izgradnji te ga uveo u posao bez znanja koalicijskog partnera SDP-a. Kad je uvidio da sredstva za izgradnju neće dobiti iz europskih fondova i ministarstava, sazvao je izvanrednu sjednicu Vijeća na kojoj je predložio zaduživanje Općine preko kredita kojim bi se platili radovi i koji bi u konačnici iznosio cca 6 milijuna kuna s kamatama i na rok otplate od 7 godina. Radi se o kreditu koji će se početi otplaćivati u kolovozu 2020.godine, takoreći na kraju mandata sadašnjeg sastava Vijeća i trenutnog načelnika. Neto površina objekta koji se gradi je 240 m2 u prizemlju i 238 m2 na katu, što iznosi 11.500,00 kuna po m2 korisne površine bez opremljenih prostorija. Iznos radova po kvadratnom metru je preveliki bez obzira što su cijene gradnje u posljednje vrijeme porasle.

Kako je SDP bio sukreator, nije mu ni najmanja namjera bila zaustaviti projekt izgradnje centra. Ali ponukani radom općinske uprave zajedno s načelnikom Mirkom Korotajem (HNS) u posljednjih 10 godina, koliko sudjelujemo u vlasti u sadašnjem sastavu, i činjenice da ni jedan proračun u posljednjih 10 godina nije realiziran s pozitivnim iznosom na kraju obračunskog razdoblja, već su to bili manjkovi u iznosima i po nekoliko milijuna kuna, želimo taj trend zaduživanja općine Cestica zaustaviti, dodaju iz SDP-a.

SDP je pokušao s načelnikom Korotajem dogovoriti financiranje izgradnje po etapama iz prihoda proračuna, što je izvedivo uz racionalnije korištenje proračunskih sredstava, a pogotovo jer su se sredstva na prihodovnoj strani povećala zbog novog zakona o financiranju lokalnih samouprava. Kad je načelnik Korotaj uvidio da za svoj naum nema podršku koalicijskog partnera SDP-a, posegnuo je za podrškom HDZ-a koji ga je objeručke dočekao i prihvatio njegov prijedlog da konačno dokažu tko vlada na nacionalnoj razini.

U priopćenju stoji “Budući da načelnik Korotaj već duže vrijeme sam, svojevoljno, bez znanja Vijeća i konzultiranja s koalicijskim partnerom SDP-om donosi odluke, a što je protivno koalicijskom sporazumu, Općinska organizacija SDP-a Općine Cestica će na tijelima organizacije donijeti odluku o načinu daljnje suradnje.”

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close