LokalnoVijesti

PODRAVSKI JEŽ Znate li da su prve satirične hrvatske novine nastale su u Varaždinu, a sa znatiželjom su ih kupovali i Zagrepčanci

Iako ove novine nisu doživjele svoje drugo izdanje, "Podravski jež ostati će upamćen kao prvi satirični list u Hrvatskoj

U masi današnje štampe ponekad se i izgubimo, pa više ni sami nismo sigurni što pročitati koliko toga ima. Doduše, rekli bi neki – a pa tko još čita novine? Realno, čitaju ih starije generacije, a mi nešto mlađi s vremena na vrijeme prolistamo ih u lokalnom kafiću za vrijeme ispijanja kave.

Davne 1862. godine na području Varaždina, točnije u Beretincu, jedan je (fanatik, rekli bismo) marljivo radio na svojoj ideji izdavanja prvih satiričnih novina u Hrvatskoj. Njegovo je ime ime Dragutin Antolek, živio je u kuriji u Beretincu (koja nažalost danas više ne postoji), a bio je vlastelin, glumac i političar.

I izdavač – izdavač prvih hrvatskih satiričnih novina, čija naklada nakon prvog broja nažalost nikada nije zaživjela.

List koji je štampan u 2000 primjeraka zvao se “Podravski jež” te je trebao izlaziti tri puta mjesečno. Njegova cijena iznosila je 3 forinta, odnosno 3 forinta i 40 novčića ako su čitatelji željeli da im se dostavi poštom.

U listu se nizom ilustracija i oštrih satiričkih tekstova govorilo protiv Nijemaca i germanizacije, pa je zbog zbog toga izdavač bio pod žestokim napadima, a ni sama pretplata na list nije naišla na ‘sluh’ čitatelja.

I Zagrepčani su sa znatiželjom kupovali Ježeka

Iako zbog toga što je “Podravski jež” bio namjenjen pretplati nije bilo puno naklade za uličnu prodaju, nešto ovih satiričnih novina ipak je došlo i do Zagreba, gdje su i sami Zagrepčanci sa znatiželjom kupovali ove novine.

Kako je trošak izdavanja bio veliki, a prodaja mala, “Podravski jež” ostao je na samo na svojem premijernom izdanju.

Ispod naslova bio je nacrtan jež koji stoji na stražnjim nožicama, u lijevoj ruci drži cilindar dok s desnom hvata “Švabe”. Ispod glave bio je moto “Kume, uzdaj se u se i u svoje kljuse”.

 

Tags

Povezani Članci

Close