Vijesti

Pojavila se “kruškina buha”: Tretirajte je ovim preparatima želite li da nestane!

Kruškine buhe počele su s lučenjem "medne rose" koja privlači gljivicu čađavicu i prlja plodove

Odmah nakon dva dana kako je prestala kiša i loše vrijeme ličinke kruškine buhe počele su s lučenjem “medne rose” koja privlači gljivicu čađavicu i prlja plodove. Takvi plodovi ne mogu biti u prvoj klasi i nemaju dobru otkupnu cijenu, piše agroklub.

I jaja druge generacije kruškine buhe, najznačajnijeg štetnika krušaka jedva su čekala izostanak padalina i rast dnevnih temperatura. Dolazi do njihovog ubrzanog rasta, a na terenu je uočeno i preklapanje s ličinkama prve generacije koje su već počele lučiti mednu rosu.

Sada ostaje samo čekati intenzivno polaganje jaja i lučenje ličinki L1 i L2 generacije buhe. Iz agrokluba proizvođačima savjetuju da što prije obave tretmane protiv ove bolesti i navode kako su u posljednje vrijeme sve više su popularni organski preparati Fesil i King Bo, kao i noviji insekticid Delegate (a.m. spinetoram). Još uvijek je pouzdan Movento (a.m. spirotetramat) kao i preparati na bazi piriproksifena, abamektina, bifentrina i slično.

U područjima gdje je tek počelo polaganje jaja može se primijeniti i kaolinska glina, 40-60 kg po hektaru na 1000 litara vode. Poželjno je da se glina primijeni u predstojećem toplijem periodu jer glina iritira krila buhe prilikom polaganja jaja.

No dodaju kako kasnije, tijekom vegetacije, počevši od srpnja trebala bi se obaviti i ljetna rezidba koja smanjuje brojnost populacije buhe koja jaja polaže uglavnom na vrhovima ljetorasta.

Ukoliko se ne zaštite plodovi krušaka bit će prljavi i neatraktivni za kupce, a ličinke buhe prenose i razne viroze koje mogu uništiti stabla krušaka.

Prilikom primjene sredstava obavezno treba voditi računa o karenci i zaštiti pčela, pše agroklub.

Tags

Povezani Članci

Close