Vijesti

PORAST ZARAŽENIH: Danas ih je 76, mjere će se uvoditi, a najveći problem su asimptomatski nositelji virusa

Brojke nisu sjajne, danas je 76 novozaraženih

Brojke nisu sjajne, danas je 76 novozaraženih.

To je porast, nije neočekivan, puls terena govori da možemo očekivati takav jedan blagi porast, rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš za N1 i dodala kako su okupljanja i nepridržavanje mjera uvelike pridonijeli povećanju broja zaraženih.

– Razmišlja se da se uvede obaveza kontaktiranja uzvanika i podsjeti ih se da ako imaju bilo kakve smetnje, da na dan dolaska izmjere temperaturu i ako je imaju da ostanu kod kuće, jer treba paziti i ponašati se odgovorno, jer naglasak je na odgovornom ponašanju, a ne na restrikcijama – rekla je Bubaš.

Poručila je kako epidemiološka slika u Hrvatskoj nije katastrofalna, ali da se ljudi ne pridržavaju mjera. Dodala je kako je Hrvatska jedna od zemalja gdje se najmanje nose maske, dok istraživanja pokazuju da čak i one platnene mogu spriječiti zarazu za do 30 posto.

Ako je točno da će se najesen vratiti epidemija, da će klinička slika biti i teža, zašto ne bismo razmišljali i o maskama i u zatvorenom i na otvorenom? – upitala je Bubaš.

Ako se ne budemo ničega pridržavali, brojke zaraženih mogu biti troznamenkaste. Zasad su dvoznamenkaste i to je jako dobro –  rekla je Bubaš.

Najveći problem su asimptomatski nositelji virusa, jer oni ni ne znaju da su zaraženi i zato je potrebna fizička udaljenost i nošenje maski, ponovila je.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close