VideoVijesti

POSLJEDICE STANOINGA Video “Dobrodošli na Grabanice” podsjeća na scene iz Černobila

“Dobrodošli u Grabanice” tužna je varaždinska priča koja nameće pitanje da li grad ima obavezu brinuti o kvaliteti života svojih građana. Naravno, ne radi se o preuzimanju propalih privatnih investicija već o brizi za komunalni red, sigurnost i zdravlje stanovnika.

Napušteno gradilište predstavlja ruglo ovog dijela grada. Divljanja svakojake vegetacije stvara problem građanima s alergijskim problemima, a kolonija golubova ukrasila je unutrašnjost varaždinskog Černobila svojim fekalijama i lešinama. Tijekom ljetnih oluja po naselju lete komadi građevisnkog materijala. Lim s krova jedne od tih zgrada jednom će završiti na nečijim automobilu ili nedaj Bože ozlijediti nekoga…

Čitatelji se žale da se ne osjećaju sigurno, da nastaju čak i zdravstveni problemi zbog “džungle” koja naraste, a ponajviše zbog ambrozije.

– “Od smeća i prašine su nam uvijek puni balkoni, a kad nastupe nevere, onda lete i limovi i ostaci građevinskog materijala. Jedanput se to počistilo prije neke 3/4 godine, no nastala je još veća šteta jer su nasuli cijele brege šute od nekud. – napisao je čitatelj.

Ovo je samo uvod u priče stanovnika koji žive na ovom području. Do (polu)dovršenih stanova, ako se to uopće može tako nazvati, u ovom varaždinskom kvartu ne mogu doći ni njihovi kupci budući da Stanoing, prodavatelj stanova, nije izvršavao svoje obaveze po kreditu. Pokrenute su brojne tužbe, sporovi.. Sve stoji, vrijeme prolazi, a stanovnici se “guše”. U nastavku pogledajte video “Dobrodošli u Grabanice” snimljen prije samo nekoliko mjeseci. Snimio ga je Krešimir Stančić, jedan od mještana ovog kvarta.

Iz Stanoinga i dalje muk, a evo što kažu iz Grada…

Hoće li Grad preuzeti brigu oko komunalnog čišćenja budući da je Stanoing u stečaju i u privatnom vlasništvu, ako neće, što se može učiniti po tom pitanju? Što poručuju velikom broju stanovnika koji žive na tom području? Kome da se obrate? Poslali smo upite na Grad i Stanoing.

Očekivano, na naš upit Stanoingu nismo dobili odgovor, a evo što nam je odgovorio Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika:

“Na području gradskog naselja „Grabanice“ nalazi se više zapuštenih gradilišta stambenih zgrada, te nekoliko katastarskih čestica poljoprivrednog zemljišta istog vlasnika, također neodržavanih. Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina, putem komunalnog i poljoprivrednog redarstva, a temeljem „Odluke o komunalnom redu“ (Službeni vjesnik Grada Varaždina 02/2008) i „Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina“ (Službeni vjesnik Grada Varaždina 09/2015) Gradskog vijeća, provodio je više postupaka protiv vlasnika spomenutog zemljišta i gradilišta u „Grabanicama“. Isto tako, zbog problema zapuštenog zemljišta i gradilišta na tom području zadnjih je godina vršen pojačani nadzor od strane komunalnog redarstva.

Na temelju „Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina“, u razdoblju 2013. – 2016. g., vođeno je 5 prekršajnih postupaka protiv vlasnika predmetnog zemljišta na području „Grabanica“, zbog zapuštenosti i zakorovljenosti poljoprivrednog zemljišta, s novčanom kaznom kao ishodom postupka.

Spomenuta Odluka ne predviđa postupanje poljoprivrednog redara u smislu uređenja privatnog zemljišta putem treće osobe, tako da su time iscrpljene zakonske mogućnosti postupanja poljoprivrednog redara. Nadalje, temeljem „Odluke o komunalnom redu“ vođeno je, u razdoblju 2013. – 2017. g.,5 postupaka, zbog neodržavanja građevinskog zemljišta, te su vlasniku izdana 4 Rješenja te 5 Obavezna prekršajna naloga, također s novčanim kaznama kao ishodom. Izvršena je i prijava nadležnoj građevinskoj inspekciji.

Odredbe spomenute Odluke o komunalnom redu ne predviđaju uređenje, odnosno postupanje Grada Varaždina na privatnom posjedu, u ovom slučaju posjedu tvrtke, preko treće osobe, već je takvo ovlaštenje omogućeno građevinskoj inspekciji odredbama „Zakona o građevinskoj inspekciji“. Dakle, budući da je nad tvrtkom, vlasnikom spomenutog zemljišta, gradilišta i nedovršenih zgrada pokrenuta predstečajna nagodba, za očekivati je da se po njenom završetku razriješe osnove za brojne prekršajne postupke koje Grad Varaždin vodi protiv tvrtke – vlasnika, te da se gradnja privede kraju kao i da se urede poljoprivredna zemljišta. Grad Varaždin će i dalje postupati u okviru svojih nadležnosti kako bi se navedeni problem što prije riješio i na taj način zaštitio interes građana.”

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close