HrvatskaIzdvojenoVijesti

Potvrđeno 418 osoba oboljelih od koronavirusa: Deset ih se nalazi na respiratoru!

Objavljeno na konferenciji u 9 sati!

Press konferencija o koronavirusu počela je u devet sati.

Očekujemo par desetaka novooboljelih. Sad radimo testiranja i u Splitu, Rijeci i Osijeku. Tako je i veća dostupnost testiranja, a i širi se bolest u populaciji. Imamo novo oboljele za koje ne možemo utvrditi izvor. Tako da je i sljedećih par tjedana za očekivati novoboljele”, rekao je epidemiolog Kaić gostujući na N1 Televiziji jutros.

Ministar Beroš objavio je da ima 36 novooboljelilih što znači da je brojka sada 418 bolesnika od COVID-19. Deset se osoba nalazi na respiratoru, a njihova prosječna životna dob je 61 godina.

“Imamo više od 2000 kontakata. Od ukupno testiranih 12 posto je pozitivnih. 57 posto su muški, 43 posto zaraženih su žene. Imamo 15 bolničkih liječnika koji su pozitivni, 7 medicinskih sestara, jednog liječnika opće prakse”

Tri vojnika u Litvi imaju koronavirus, 39 pripadnika je stavljeno u samoizolaciju. Za jednog se čekaju rezultati.

U Osijeku se obrađuju dva žarišta. Jedan pacijent je na intenzivnoj skrbi.” Detalje kako je nastalo žarište ćemo reći popodne.”

“Mi smo dobili jučer informaciju o stanju na Murteru, kontaktirani su epidemiolozi, tamo je bilo 8 pozitivnih i 30 ljudi s temperaturom. Epidemiološka obrada je u tijeku, mi smo odgovorili da će Nacionalni stožer odobriti svaku onu mjeru koju odobri lokalni epidemiolog na terenu. Dok se ne vidi što je s tih 30 nama se čini opravdana mjera da se sve zatvori, a onda ćemo vidjeti što dalje”, rekao je Capak.

“Zadnjih tjedan dana nije bilo ulaska stranaca u RH, osim onih koji su u tranzitu. Recimo u ovom trenutku se oragnizira konvoj 400-injak  građana koji dolaze iz Slovenije i Austrije i idu za Srbiju. Oni će proći Hrvatsku uz organiziranu policijsku pratnju”, kazao je Božinović.

“Što se tiče opreme za uzimanje briseva, to je u redu, što se tiče zaštitne opreme na tome se radi. Svi mogu raditi briseve ako imaju zaštitnu opremu i prave briseve, svi koji imaju simptome se moraju javiti liječniku primarne zaštite. Liječnik će reći kome se trebaju javiti za dalje”,

“Ljuti me ponašanje zlonamjernih pojedinaca. Dobio sam informaciju da su pojedini liječnici namjerno sklanjaju opreme sa polica da bi lažno prikazali stanje. U ovom trenu iz Zaboka za Zagreb stiže 7 tisuću maski i milijun rukavica.Sutra isto stiže. Radimo maksimalno koliko je moguće u odnosu na svjetska tržišta. Kad ovo završi evaluirat će se uloga svih nas, pa i mene. Situacija nije optimalna, jasno je svima. Davno je bilo rečeno Domovima zdravlja da nabave zaštitnu opremu, gdje su sad ti ravnatelji? Jesu li je nabavili?”, rekao je Beroš.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close