InfoZabava

PREDSTAVLJAMO KNJIGU E, baš mi se pjeva!: Obitelji dolaze u svim oblicima, vrstama i veličinama, ali ovakvu još niste upoznali

Basnoliki roman E, baš mi se pjeva! Lade Martinac Kralj u obiteljskoj harmoniji nadmetanja, igranja, prepiranja, sanjarenja i povremenog svađanja drugačiji je pristup životu jer i brodolom je, znamo, dio plovidbe

Obitelji dolaze u svim oblicima, vrstama i veličinama, ali ovakvu još niste upoznali.

Neobičnu nuklearnu zajednicu čine gušter Gonzo, galeb Galebinjo, dupin Odan i mačić Toto. Naći ćete ih na otočiću Samcu čije ime i samo govori da ga, osim njih, nitko drugi ni u šali ne posjećuje.

Bila bi to priča o dugom, toplom i razigranom ljetu da olujna pijavica ne naruši otočni mir. Osim što je uznemirila sve stanovnike Samca, donijela je i neželjeno smetalo – čovjeka. Da priroda može bez čovjeka lekcija je koju ribar i brodolomac Jerko ponovno usvaja. Grub i životom razočaran, boravkom na otoku Samcu pomiruje se s vlastitom žaljenjem obilježenom prošlošću, ali kao i svaka dobra priča za djecu, i on i životinje dosegnu sigurnu luku.

Basnoliki roman E, baš mi se pjeva! Lade Martinac Kralj u obiteljskoj harmoniji nadmetanja, igranja, prepiranja, sanjarenja i povremenog svađanja drugačiji je pristup životu jer i brodolom je, znamo, dio plovidbe.

Kad krenete na putovanje ovom knjigom, stići ćete do otočića koji leži daleko, na pučini. Obrubljen plavetnilom mora i neba dom je jednom gušteru, galebu i njihovu prijatelju dupinu. Neobična trojka toplih srca spasit će, u mjesečinom obasjanoj noći, četvrtu životinju: u more bačenog, nemilosrdno odbačenog mačića.

Trud koji će životinje uložiti da mu spase život, a zatim da izgrade harmonične obiteljske odnose, bit će ugrožen onog dana kad na otočić, s neba, pijavicom donesen, padne Čovjek. Jer Čovjek, da bi spasio sebe, spreman je na sve.

Naklada Ljevak
IZ KNJIGE 

Navečer, prije spavanja, mačić je poviknuo:
„Onda znaci svi smo dlukciji!“
Roditelji se pogledaše i povikaše: „Tako je!“ I još:
„Bravo, Toto!“
„A zasto?“, upita Toto malo manje glasno.
„E, pa, to je tako. To je život. Sunce nije kao mjesec,
bura nije kao jugo, srdela nije kao girica, rak nije
kao puž, ni plićak nije kao dubina. Pogledaj koliko
ima zvijezda. Nijedna ne sjaji istim sjajem. Razumiješ?“
Izgledalo je da je Toto zadovoljan Odanovim objašnjenjem.
I svi roditelji bili su zadovoljni jer Toto nije
više zapitao: „Zašto?“ Od sreće su zapjevali.

A onda se zapita gdje je Gonzo. I razumije li
Galebinjo što se događa, a ako razumije, je li objasnio
Gonzu, i je li lakše Gonzu kad to zna ili kad ne
zna, i je li uopće lakše kad znaš ili kad ne znaš? Kad
bi njemu, Totu, bilo jasno što je ovo, što bi on učinio?
A diše li Galebinjo? I je li uopće živ? I je li on sām
živ? Vjerojatno jest kad ima ovoliko pitanja. Ili ipak
nije? Je li se uopće dobro pitati? Ili je bolje živjeti
bez pitanja? Baš pri ovom zadnjem pitanju opazi
da se nesnosna tutnjava stišava. Možda je
gotovo, pomisli.

On ne zna misliti unaprijed kao ljudi. Ljudi misle na
taj način. Ne misle „što će sada“ nego „što će poslije“.

O autorici: 

Lada Martinac Kralj rođena je u Splitu 1960. Deset godina radila je kao dramaturginja u HNK-u Split, a zatim kao urednica u Dramskom programu Hrvatskoga radija, gdje radi i danas. Bavi se dramskim pisanjem i pisanjem za djecu.

Njezini dramski tekstovi igrani su u kazalištima, na televiziji i radiju. Autorica je brojnih dramatizacija i adaptacija kako za kazališta, tako i za radio. Dobitnica je nagrade festivala Marulićevi dani za adaptaciju (2003). Objavila je knjigu drama Odluka, drame i epilozi (Stajer-graf, Zagreb, 2012).

U pisanju za djecu našla je slobodu i ugodu koje su je pratile dok je pisala Oblačkove igre (Naklada Hajd, Zagreb, 2003.) i dramske tekstove za djecu kao što su: Noć duhova, Anđeli imaju krila, zar ne?, Lastavica, Pupoljak, Sami u kinodvorani, Tajna Krpen kralj, Vukovčar, Pobuna u postolarskoj radionici, Na leđima slona i drugi.

Njezini tekstovi, kao i brojne dramatizacije, igrani su na pozornicama dječjih kazališta u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Virovitici i Zadru, te na Hrvatskom radiju. Objavljivani su u različitim izborima i antologijama. Dobila je četiri puta nagradu za dječji tekst festivala Mali Marulić (2009, 2012, 2014. i 2017).

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close