VijestiZabava

Prestanite stalno jesti crveno meso! Istraživanja dokazala da ono povećava rizik od prijevremene smrti!

Ne treba ga potpuno izbaciti već poslušati ove preporuke!

Prema najnovijem istraživanju, konzumiranje crvenog mesa tri puta tjedno povećava rizik od prijevremene smrti za 10%, piše The Independent.

Visoki unos crvenog mesa, poput govedine, svinjetine i janjetine, već je ranije bio povezan s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući pojavu dijabetesa tipa 2, bolesti krvožilnog sustava i nekih vrsta raka. No, sada je uočeno kako konzumacija tih vrsta mesa može utjecati i na trajanje životnog vijeka, prenosi Index.

Znanstvenici s fakulteta Harvard School of Public Health u Massachusettsu promatrali su vezu između razine unosa crvenog mesa tijekom osmogodišnjeg razdoblja sa smrtnošću tijekom narednih osam godina.

Analizirali su podatke 53.553 američkih medicinskih sestara u dobi od 30 do 55 godina i 27.916 američkih muških zdravstvenih stručnjaka, u dobi od 40 do 75 godina. Sudionici na početku studije nisu imali krvožilne bolesti ili rak.

Svake četiri godine od sudionika se tražilo da popune upitnik u koji su upisivali koju hranu često ili rijetko jedu. Za vrijeme trajanja istraživanja, ukupan broj umrlih ispitanika iznosio je 14.019 (8.426 žena i 5.593 muškaraca). Vodeći uzroci smrti bile su bolesti krvožilnog sustava, rak, bolesti dišnog sustava i neurodegenerativne bolesti.

Znanstvenici su nakon analize podataka utvrdili da je konzumiranje crvenog mesa najmanje 3,5 puta tjedno tijekom razdoblja od osam godina povezano s 10% većim rizikom od smrti. Konzumacija suhomesnatih proizvoda, poput slanine ili kobasica, najmanje 3,5 puta tjedno povezana je s 13% većim rizikom od smrti.

Stručnjaci su također otkrili kako je promjena režima prehrane, odnosno prelazak s crvenog mesa na bijelo ili na veću količinu povrća, povezana s nižim rizikom od smrti, npr. zamjena jednog dnevnog obroka crvenog mesa s porcijom ribe spojiva je s 17% manjim rizikom od smrti.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close