IzdvojenoLokalnoVijesti

Priča OPG-a iz Krkanca: Koronakrizu pobijedili su uz pomoć “fejsa”

Preko Facebooka zakotrljali su lavinu dostava svojeg povrća

Na OPG-u Košić u Krkancu, obitelj na 10 hektara otvorenog i 1650 četvornih metara zatvorenog prostora uzgaja domaće proizvode: mrkvu, peršin, celer, poriluk, ciklu, zelje, salatu, rajčice, krastavce, papriku, mahune…

Prodaju na kućnome pragu, na tržnici u Varaždinu, svake jeseni na sajmu u Čakovcu. Ipak, većina se njihova povrća plasira direktno preko Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće.

Međutim, kada je u proljeće krenula pandemija koronavirusa, prodaja je stala, a vlasnici OPG-a, supružnici Mario i Maja Košić, za Večernji list su ispričali kako ih je spasio – Facebook.

– Sve je bilo stalo, nakupilo se puno robe… Nismo znali kaj sad. Onda sam na Fejsu počela objavljivati videe i fotke našega povrća, stavila sam valjda milijun slika jer sam htjela da svi vide naše proizvode. I lavina se zakotrljala…

Zvali su nas sa svih strana, počeli smo dvaput tjedno dostavljati ljudima na vrata i imali smo po 45 dostava… Dobro smo delali, bil je to jedini način da se proda. Nekim kupcima i dalje dostavljamo, drugi su nas pak pronašli na tržnici u Varaždinu – priča Maja kako su pobijedili krizu što ju je izazvao koronavirus.

Pod plastenicima Košićevi imaju 1500 četvornih metara, a obrađuju i sedam hektara zemlje rascjepkane na čak 29 parcela, što zbog vožnje poskupljuje proizvodnju, no ne povećava otkupnu cijenu njihova povrća pa je tako, recimo, kilogram njihove salate četiri kune, krumpira kunu i pol…

Problemi s naplatom

Problem im predstavljaju i problemi s naplatom, a kao jedan od ključnih problema domaćih poljoprivrednih proizvođača navode prevelik uvoz. Zbog svega je toga Mario u nekoliko navrata pomišljao da od svega odustane, a onda bi se ipak predomislio.

– U današnje je vrijeme povlastica radit’ ono kaj voliš. I onda ti se nije teško ni ustat’ u pol pet – kaže Maja.

– Proizvodimo povrće na koje smo ponosni. Radimo obiteljski, planiramo napredovati, proširiti plasteničku proizvodnju – dodaje Mario.

Radno vrijeme Košićevih je “po cijeli dan”, u “špici” dozrijevanja rajčice samo nje uberu dvije tone dnevno…

Uvečer, kad se vrate s polja, peru, pakiraju i tovare povrće koje će ujutro prodavati na placu… Predaha ulove od siječnja do ožujka, a jedino razdoblje kad sve utihne jest vrijeme između Božića i Tri kralja.

Sadnice za svoje povrće sami uzgajaju, a osim na otvorenom, povrće uzgajaju i u plastenicima ukupne površine 1500 četvornih metara. Mještovitog povrća uzgoje oko 200 tona, krumpira oko 150 tona, cikle oko 50 tona…

Pročitajte više na Večernjem listu.

Povezani članci

Back to top button
Close
Close