IzdvojenoVijesti

PRIČE VARAŽDINSKIH STUDENATA U PODSTANARSTVU “Stanodavac uđe u stan bez ikakve najave i baca nam smeće po podu”

Nisu svi isti. Bilo da je riječ o studentima ili stanodavcima. No, nekih granica mora biti

Neki studenti ostvaruju pravo na studentski dom i spremni su dijeliti jednu sobu s cimerima, no drugi, koji zbog različitih razloga ne mogu ili ne žele živjeti u studentskom domu, odlučuju se za život u stanu.

Život u podstanarstvu može biti izuzetno komforan, ali isto tako može biti i jako loše iskustvo. Pa čak i traumatično.

Karakter stanodavca

Isprva možda izgleda nebitno, no i o tome treba voditi računa. Sigurno ste puno puta čuli kako vlasnici nemaju povjerenja u osobe kojima su iznajmili stan, osobito ako su studenti. Stanodavci nekad znaju pretjerivati pa dolaze u provjeru stana više puta nego što je potrebno.

Ako si pristojan i uljudan, velika većina pokušat će to iskoristiti

Dijana studira na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Varaždinu i piše završni rad. U protekle tri godine bila je četiri puta prisiljena mijenjati stan i stanodavce.

“Ponekad imam osjećaj da što si više pristojan to te više iskorištavaju. Ako se ne postaviš u startu “izgorio si”. Neki stanodavci smatraju da dobar odgoj znači da ti mogu uvaliti na desetke drugih stvari koje nemaju veze s tvojim obavezama podstanara.” , priča nam Dijana i nadodaje: “Znala sam u početku skuhati kavu, pomoći oko računala stanodavcima, a onda me to dovelo u još goru situaciju. Počeli su svakodnevno dolaziti, a kada sam im rekla da želim mir i privatnost naljutili su se do tolike razine da sam uskoro morala odseliti. Pri iseljenju izgovorili su mi toliko ružnih riječi da nisam mogla vjerovati u čijem sam stanu boravila.”

Nenajavljeni “upadi” u stan ili sobu

Kristijan je nedavno završio fakultet u Varaždinu, a na naše pitanje o iskustvima i životu podstanara samo se nasmijao.

“Iskreno, toliko puta sam selio da ne pamtim više ni broj. U nekoliko navrata doživio sam da mi je stanodavac upao u spavaću sobu dok sam spavao. Jednom sam naišao na stanodavca u kuhinji kako kopa po mojem smeću da vidi ima li unutra opušaka koje naravno nije našao. Zasuo je cijelu vrećicu smeća po podu kuhinje i prilikom izlaska iz stana rekao neka si to sad lijepo počistim.

Slično priča i Dubravka..

“Bila sam nekoliko mjeseci u jednoj sobi. Nakon toga našla sam bolji smještaj pa sam, naravno, na vrijeme obavijestila gazdaricu o svojem planu. Iako sam platila za cijeli mjesec, plan je bio da do 15-tog izađem van. No, nedugo nakon što sam je obavijestila o svojem odlasku, gazdarica je počela dovoditi druge ljude, “prodavajući” im sobu iako sam ja još uvijek bila unutra.

Održavanje stana i popravke plaćaju studenti

Tamara je nedavno selila iz jednog stana, a prilikom izlaska doživjela je jako neugodno iskustvo.

“Kada smo ušli u stan, primijetili smo da nešto ne valja s vodokotlićem. Odmah smo reagirali i zamolili da se to popravi. U početku je stanodavac bio zaista OK i dao popraviti vodokotlić. Nakon nekoliko mjeseci selili smo na drugu lokaciju i prilikom plaćanja zadnje stanarine rekao nam je da moramo platiti i popravak vodokotlića na što mi naravno nismo pristali.

Pitali smo i Ivanu o njenom iskustvu. Ivana je prošle godine na studij stigla iz Slavonije.

“Promijenila sam nekoliko stanova tijekom studija i pitala se da li sam ja jedina koja uvijek naleti na takve stanodavce. Gospođa je od samog početka bila pedantna i pomalo bih rekla paranoična. Računi su doista uvijek bili na vrijeme plaćeni, stanarina također, stan sam održavala kao da je vlastiti jer na kraju krajeva živim tamo i želim se osjećati kao doma. No čim bi se pojavio neki tehnički problem u stanu koji se kad tad mora dogoditi, njezin ton glasa bi poprimio napadački stav kao da sam ja kriva što je grlo žarulje pregorjelo nakon sto godina što stoji u stanu i jednom se mora pokvariti.. Bahato se tresla kao da sam joj ilegalno dilala struju drugim ljudima naokolo.”

Ako si Dalmatinac, podrazumijeva se da imaš para

Tamarina prijateljica Renata stigla je prije dvije godine iz Zadra studirati u Varaždin.

“Prilikom traženja stana jedan stanodavac mi je otvoreno rekao da je cijena viša nego što je bila oglašena: “Vi Dalmatinci imate sigurno para. U sezoni nakupite brdo love”. Ostala sam u šoku! Mislim, nije njega briga što moj ćaća 500 kilometara dalje rinta dan i noć da bi mogao meni ovdje priuštiti studij.  A i da je tako, to nikome ne daje za pravo da te vrijeđa i uzme još više love.”

Dokle ide, ide…

Osim ovih priča studenata, imali smo prilike čuti i kakve stanove su sve ovi studenti vidjeli. Od žica koje vire na sve strane, stropovi koji samo da se ne uruše, kupaonice u koje ih je bilo strah i ući… Neki su vlasnici tražili i pologe unaprijed i/ili pak da student unajmi stan bez potpisivanja ugovora. Drugi pak su toliko željni zarade na studentima da na pet soba (u kojem se nerijetko nalazi i po dva studenta) dolazi samo jedna kupaonica s toaletom. 

 

 

 

 

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close