LokalnoVijesti

Prisjetili se dana ponosa i slave: U Lepoglavi brojne aktivnosti povodom Dana pobjede, eto što sve!

"Danas ne slavimo rat, ne slavimo ničiju patnju niti progonstvo. Danas slavimo slobodu i mir"

– Danas ne slavimo rat, ne slavimo ničiju patnju niti progonstvo. Danas slavimo slobodu i mir, čista srca slavimo pobjedu, prekretnicu koja je dokrajčila ružan, nametnut i osobito podao rat – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač prigodom odavanja počasti poginulim hrvatskim branitelja s područja Grada Lepoglave povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Tom su prigodom položeni vijenci i upaljene svijeće kod spomen obilježja na gradskom groblju u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici. Počast su poginulima, uz zamjenika gradonačelnika Kovača, odali i brigadir Alan Srpak kao izaslanik Ministarstva obrane, Snježana Hunjet kao izaslanica Ministarstva branitelja, članovi Gradskog vijeća i mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga te članovi obitelji poginulih branitelja na čiju je žrtvu, koja se često zaboravlja, podsjetio Kovač.

– Povodom današnjeg dana braniteljima Hrvatske čestitam njihov dan – Dan hrvatskih branitelja, a svim građankama i građanima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Branitelje, pogotovo one koje čuva hrvatska zemlja nećemo zaboraviti, ali ne smijemo ni zaboraviti njihove obitelji koje su proživljavale teške trenutke, naročito nakon vijesti o pogibiji svojih najmilijih koji su svojom žrtvom Lepoglavu upisali na stranice novije hrvatske povijesti. Branitelji koji žive nose uspomenu na dane ponosa i slave, a svi mi moramo biti svjesni kako naši poginuli žive u sjećanjima živih. Sjećajmo se i ne zaboravljajmo – rekao je Kovač navodeći imena 12-orice poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave – Dragutina Naglaša, Josipa Štefanca, Marka Ledinščaka, Slavka Kosa, Stjepana Križanca, Marijana Matišića, Dragutina Godinića, Stjepana Vusića, Vinka Andrijanića, Tome Jambora, Josipa Kapustića i Vlade Škalca.

Komemoraciju na lepoglavskom groblju zamjenik gradonačelnika Kovač završio je apelom kako se pobjede u nametnutom ratu moramo prisjećati svakog dana, posebno zato kako bismo znali odbaciti sve ono što rat donosi, svako zlo, netrpeljivost i mržnju te činjenicu kako nakon tog pakla moramo svi zajedno graditi budućnost trajnoga mira, slobode i tolerancije za sve i svakoga.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja nastavljena je Svetom misom u kapeli Majke Božje Snježne u Žarovnici na koju su branitelji i članovi obitelji poginulih branitelja stigli u mimohodu s brojnim vjernicima.

Nakon misnog slavlja, branitelji i obitelji poginulih branitelja tradicionalno su sa svim gostima komemoracije imali zajednički ručak uz prigodno druženje.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close