VijestiZabava

Psi mogu otkriti opake bolesti poput raka prije bilo kojeg doktora: Pogledajte kako!

Posebno obučeni psi imaju nevjerojatnu sposobnost njuha

Posebno obučeni psi imaju nevjerojatnu sposobnost njuha za prepoznavanje ozbiljnih bolesti kod ljudi, pa su tako u stanju otkriti bolesti poput raka mnogo ranije nego što je trenutno moguće drugim metodama. Njihovo osjetilo njuha toliko je sofisticirano da reagiraju na vrlo sitne koncentracije mirisa koje upućuju na bolest, piše Dnevni avaz.

“Oni zahvaljujući svome senzibilnom njuhu mogu pridonijeti ubrzanju postavljanja dijagnoze i tako pozitivno uticati na tisuće života. Istražujemo sposobnost pasa za otkrivanje uroloških malignih bolesti, njihovu sposobnost za otkrivanje raka dojke, a postoji velik potencijal i za otkrivanje drugih vrsta raka, poput raka pluća i raka debelog crijeva “ rekla je dr. Claire Guest, istraživač iz Velike Britanije.

Rano otkrivanje svih bolesti, a posebno karcinoma, ključno je za pozitivan ishod bolesti, a anomalije je važno otkriti prije nego što oboljeli osjeti prve simptome, što često nije moguće dostupnim i uobičajenim metodama.

Rana dijagnoza najučinkovitiji je način za borbu protiv bolesti, a istraživanja pokazuju da psi mogu nanjušiti boluje li neka osoba od karcinoma s većom točnošću i mnogo ranije od sadašnjih dostupnih metoda ispitivanja, rekla je dr. Guest.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close