BlogFoto vijestIzdvojenoPovijest našeg krajaVideo

PUSTA BELA Krešimir Stančić snimio video posvećen Ivanečkim vitezovima

Neotkriven potencijal čarobne i misteriozne Puste Bele

-Neke ljubavi se stvarno događaju na prvi pogled. Moja prva ljubav u svijetu burgova je definitivno Bela, sada nažalost zvana Pusta Bela., započinje svoju priču naš varaždinski fotograf, snimatelj i povjesničar Krešimir Stančić.

-Kad klinac očaran poviješću sazna da u njegovoj blizini postoji utvrda (burg) čija je gradnja vezana uz slavni viteški red Ivanovaca, a k tome još pročita da su svoje prste možda imali i templari…uf…mozak ne prestaje raditi i maštati kako to mora obići i saznati što više. Taj klinac jednog dana naraste i spoji dvije naoko nespojive ljubavi, biciklizam i povijest. U inat mišljenju da samo geekovi vole povijest i legende. I tako dođe do njegovog prvog susreta s ljubavi iz knjiga koja postane stvarna, opipljiva i vječna.

U nastavku pogledajte video o Pustoj Beli, kako to izgleda dok Krešimir Stančić “pali vatru”, a poslušajte i anegdotu o padu s bicikla…

Prošlost moje veze s Pustom Belom

Od prvog susreta, koji spominjem u videu, nažalost nije ostalo materijalnih tragova. Tri godine kasnije prvi puta se tamo pojavljujem s kamerom. Javlja se velika ideja, no ni tehnologija ni moje vještine nisu još bile na razini.

Naravno, vlastitih početaka se nikad ne smijemo sramiti jer nas oni podsjećaju kako neprestano treba učiti i stremiti boljem. Stoga evo kako izgleda moj prvi uradak povezan s Pustom Belom.

Nekih 6 godina kasnije, vraćam se pomalo opremljeniji i iskusniji, no još uvijek tražim način  kako ispričati priču, nazivam taj kratki video trailerom većeg projekta.

Nakon toga, na  jedno duže vrijeme sam odlučio izbaciti kameru iz našeg odnosa, kao da je bila ona treća, neželjena osoba na spojaku. Obilazim Belu planinarski, sjednem na kamen i pustim da me mašta vodi, da se prožmu moja iskustva i osjećaji, znanja o povijesti i svijet fantazije. Takav pristup je urodio plodom te nastaje niz što fotografskih, a što video priča. Shvaćam da moja istinska strast nije prepričavati povijest, da u znanju povijesti samo leži jedan dio inspiracije te da se o ovom čarobnom mjestu i cijelom kraju može ispričati niz nevjerojatnih priča.

Priča iz prirode i društva, priča u kojima leži temelj turizma našeg kraja.

Turistički aspekt

S turističkog aspekta niti jedan burg naše županije ne može, simbolično rečeno, “sam sebe hraniti”. Pusta Bela je samo jedna točkica u velikom i neotkrivenom potencijalu. Istina, čarobna i misteriozna, no nesposobna za samostalan život, a k tome još i krhka. Moje priče će je povezivati s ostalim točkicma da se napravi cijeli mozaik. Te točkice leže u njenoj blizini kao što su Dolina vitezova i sam Margečan, no i diljem Varaždinske županije.

Apel

Na sve koji samoinicijativno posjećujete Pustu Belu ili ćete to možda napraviti potaknuti nekom od mojih priča APELIRAM: budite pažljivi!

Ne dirajte previše ostatke zidina niti se na njih penjite. Ovi ostaci ostataka drže se pravim čudom i samo jedan krivi potez može izazvati urušavanje. Također, to nije prostor za pečenjarenje ili još gore trening paintballa. I da, obucite se i obujte primjereno. Većini se to čini kao bezazleni bregec, no radi se o strmom i stjenovitom terenu gdje “češki “ stil planinarenja priziva uganuće zgloba ili nešto još gore. Krpelja isto tako ima u većim količinama.

Linkovi na inspiracije i priče

Za kraj kao što sam obećao u videu, linkovi na znastvene radove o djelovanju Ivanovaca na području Hrvatske: LINK 1, LINK 2, Inspiracija Tolkienom za hrvatski Shire, Jesenski Povratak prvoj ljubavi, Foto priča o bliskom misteriju.

Galerija fotografija

Blue bear barbecue
Drvo prevaljeno preko ostataka sjevernog zida
Istočni zid
Jugoistočni zid
Prikaz kako se slagao kamen
Odronjen dio koji je povezivao istočni i sjeverni zid
Pero Djetlić was here
Planinarska kontrolna točka
Planinarska škrabica
Pogled na ostatke sjevernog zida s istoka
Preostala “špica” sjevernog zida
Sjeverni zid sniman s juga
Urušen dio sjevernog zida
Mali tunel u velike misterije

 

Povezani Članci

Close