HrvatskaInfoZabava

RADIO Bez domaće glazbe na radijskim postajama ?

Priča o povećanju naknade koju bi radio postaje trebale plaćati ZAMP-a u iznosu od osam posto godišnjih prihoda rezultiralo je navodnom odlukom nekih radijskih nakladnika da ne promoviraju nove pjesme, albume, koncerte hrvatskih glazbenika.

a (udruge za zaštitu autorskih prava koja ima državni i zakonski monopol) da se umjesto dosadašnjih paušala, sve radijske stanice oporezuju s jedinstvenom stopom od 8 posto godišnjih prihoda!!!! za emitiranje glazbe, domaće radijske stanice odlučile su blokirati sve promocije, gostovanja, premijere, praćenja festivala i bilo kakvu partnersku aktivnost s glazbenicima.

Ukoliko se ovaj novi, kako hurinovci kažu – ‘harač’ ne izmijeni, tj. povuče do 18. travnja 2018., članice ove iste udruge donijele su zajedničku, jednoglasnu odluku kako u svom radijskom eteru više nikad neće emitirati niti jednu pjesmu koja je objavljena nakon 11. travnja 2018. ma o kojem god se autoru ili izvođaču radilo. Jedinstveni su u kompletnom bojkotu svih glazbenika.

Reakcija glazbenika: Ugovoreno je da se navedeni iznos od osam posto postepeno dostiže kroz razdoblje od 10 godina

Reagirale su i hrvatske udruge glazbenih autora, izvođača i diskografi u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

“Povodom najnovijih medijskih upita o navodnom bojkotu i nezadovoljstvu domaćih komercijalnih radijskih postaja, članica Hrvatske udruge radijskih nakladnika HURIN, kao dionici hrvatske glazbene industrije dužni smo reagirati te javnosti i našim članovima predstaviti pojašnjenje objavljenih tvrdnji.

Glazbena djela čine okosnicu programa radijskih postaja – glazbu možemo opisati i kao osnovni repromaterijal radijskih postaja koje njenim emitiranjem, između ostalog, privlače oglašivače i ostvaruju svoje poslovanje. Za legalno korištenje glazbe, potrebno je dopuštenje onih koji tu glazbu stvaraju, odnosno odobrenje strukovnih udruga koje zastupaju glazbene kreativce.

Hrvatske udruge glazbenih autora, izvođača i diskografa (HDS ZAMP, HUZIP, ZAPRAF) s HURIN-om su 2009. potpisale ugovor kojim reguliraju odobrenje za sva glazbena prava, odnosno prava autora, umjetnika izvođača i proizvođača fonograma. Za sva tri prava naknada je ugovorena sukladno Zakonu o autorskom pravu i u konačnici bi trebala iznositi 8% od prihoda radijskih postaja. Također, ugovoreno je da se navedeni iznos od 8% postepeno dostiže kroz razdoblje od 10 godina, počevši od 2,6% u 2010. s godišnjim uvećanjem od 0,5%. Tijekom gospodarske krize glazbene udruge izašle su u susret radijskim postajama omogućivši im zastoj ugovorenog godišnjeg porasta. Štoviše, umjesto ugovorenih 8% prihoda, iznos zbirne naknade za emitiranje posljednjih godina dosegnuo je jedva 4,5% od prihoda.

Budući da ukupni prihod radijske industrije raste u odnosu na recesijsko vrijeme, a evidentan je i oporavak tržišta, predstavnici hrvatskih glazbenih udruga započeli su pregovore s predstavnicima HURIN-a o daljnjoj primjeni ugovora za korištenje glazbe kako bi se ta naknada povećala za 0,5% i za ovu godinu iznosila 5% ukupnih prihoda, a ne 8% kako se navodi.

Važno je naglasiti da ne postoji nikakav novi cjenik te da će cijena zbirne licence za korištenje glazbe, čak i kad dosegne ugovorenih 8%, i dalje biti među najnižima u Europi i regiji te gotovo upola manja od prosječne naknade u Europi, što je potvrdila i studija Ekonomskog instituta Zagreb iz 2015. ‘Cijena prava za komercijalne radijske postaje je za 44% manja od prosječne europske, a pritom uključuje licence svih dionika snimljenog glazbenog djela’, navodi se u studiji. Pritom, napominjemo, predmet ugovora nisu isključivo hrvatski autori, izvođači i diskografi već cjelokupan svjetski katalog glazbe koji je na raspolaganju radio postajama za neograničeno korištenje.

Predstavnici autora, izvođača i diskografa sljedećeg će tjedna nastaviti pregovore s predstavnicima komercijalnih radijskih postaja imajući u vidu interese svojih članova koji zaslužuju pravednu naknadu za korištenje njihove glazbe. Smatramo da cijena glazbe treba pratiti tržište, kao što i prihodi naših članova trebaju pratiti rast životnih troškova. Pritom će radijske postaje i dalje uživati jednu od najpovoljnijih licenci za glazbu u Europi te ćemo zajedno raditi na snažnoj hrvatskoj glazbenoj industriji u interesu onih koji tu glazbu slušaju, ali i onih koji je stvaraju.

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a

Zvonimir Stanislav, predsjednik HUZIP-a

Maja Vidmar, direktorica ZAPRAF-a”, piše u priopćenju.

Izvor: Direktno.hr

Foto: Voice Over Herald

Povezani Članci

Close