Varaždinska županijaVijesti

Regije iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske na radionici Saveza Alpe – Jadran u Županijskoj palači

Župan Čačić primio je glavnog tajnika Saveza Thomasa Pseinera

Varaždinska županija, predsjedateljica Vijeća Saveza Alpe-Jadran, bila je domaćin radionice Saveza Alpe – Jadran koja je u Županijskoj palači u Varaždinu održana jučer, 13. rujna. Na radionici su sudjelovali koordinatori regija članica i predstavnici tematskih kontaktnih točaka Saveza.

Varaždinska županija će osnovati Udrugu za međunarodnu suradnju Alpe – Adria

Prvi put će Savez Alpe – Adria dobiti strateški dokument za razdoblje do 2030. godine u kojem će biti definirana područja suradnje regija – članica iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Prijedlog strategije, o kojem se raspravljalo na radionici u Varaždinu, izrađen je na inicijativu Varaždinske županije i predsjednika Saveza Radimira Čačića.

– Da Savez Alpe – Jadran treba biti vidljiviji u Europi i među građanima, te da u značajnijoj mjeri trebamo koristiti EU fondove, jedan je od zaključaka provedene analize razvojnih strategija regija – članica. Osobno vidim veliki potencijal u korištenju EU fondova, koji mogu pomoći da ostvarimo postavljene ciljeve. Varaždinska županija će osnovati Udrugu za međunarodnu suradnju Alpe – Adria kao pilot-projekt za intenzivnije korištenje EU fondova, a sve članice su dobrodošle  – istaknuo je predsjednik Saveza Čačić.

Prije same radionice župan Čačić primio je glavnog tajnika Saveza Thomasa Pseinera

Dogovorena je zajednička prijava projekta na sljedeći program „Europa za građane“, a članice su se složile da će dio proračuna i dalje biti namijenjen organizacijama civilnog društva, ustanovama, javnim tijelima i ostalim dionicima koji će se prijavljivati za financiranje iz zajedničkog proračuna. Međutim, prije toga će se utvrditi novi način raspisivanja natječaja i evaluacije projekata, koji će biti usklađen s razvojnim prioritetima ovog geografskog područja.

Prije same radionice župan Čačić primio je glavnog tajnika Saveza Thomasa Pseinera, a glavne teme razgovora bile su donošenje strateškog dokumenta Saveza na razdoblje do 2030. godine, koji će formalno usvojiti svi članovi Vijeća Saveza na konferenciji povodom 40. godišnjice suradnje na alpsko-jadranskom području, i rješavanje pravnog statusa Saveza. Glavni tajnik Pseiner pohvalio je dosadašnji rad Varaždinske županije i zahvalio na poduzetim koracima u transformaciji rada Saveza.

Podsjetimo, u studenom prošle godine župan Čačić preuzeo je predsjedanje Savezom, te je time Varaždinska županija postala prva hrvatska županija koja predsjeda ovom organizacijom. Članice su austrijske regije Štajerska, Koruška i Gradišće, mađarska regija Vas, slovenske općine okupljene u Skupnost občin Slovenije, te hrvatske županije Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

Tags

Povezani Članci

Close