GospodarstvoHrvatskaPolitika

SABORSKI ZASTUPNIK KRIŽANIĆ: Hrvatsko svinjogojstvo je u kolapsu, zatražio od ministra Tolušića da zaštiti hrvatske građane od lošeg uvoznog mesa

Križanić je u srijedu u Hrvatskom saboru istaknuo da se u okruženju pojavila afrička svinjska kuga i poremetila promet mesa

Hrvatsko svinjogojstvo je u kolapsu, ustvrdio je HDZ-ov saborski zastupnik iz Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić.

Križanić je u srijedu u Hrvatskom saboru istaknuo da se u okruženju pojavila afrička svinjska kuga i poremetila promet mesa, pa iz susjedne Mađarske, Češke, Poljske trgovački lanci stranih vlasnika uvoze enormne količine subvencioniranog mesa upitne i loše kvalitete bez ikakve kontrole, po niskim cijenama i time do kraja uništavaju domaću proizvodnju.

-Uvoze se čak i žive svinje iz Mađarske po 7 kuna da bi se na domaćem terenu poremetilo tržište. Između Poljske i Češke dižu se ograde da se zaštiti nacionalno svinjogojstvo, jer su vektori zaraze divlje svinje. Ostale zemlje članice EU na svaki način raznoraznim subvencijama i potporama štite ovaj izuzetno osjetljivi sektor i kod njih je cijena za domaće proizvode jedno, a za uvoz drugo. U Austriji njihova regulatorna agencija vrlo jasno regulira tržište nepisanim pravilom da nema uvoza ukoliko taj tjedan ima dovoljno domaćih svinja. Što se događa kod nas? Uvoznici uvoze žive svinje i meso subvencionirano izvozničkim subvencijama i ruše cijenu u lipnju na 7-8 kuna. Prije 30 godina cijena svinja bila je 10 kuna, a nafte 3 kune. Sada je cijena svinja 7 kuna, a nafta 10 kuna –  rekao je Križanić te dodao da je to 2 kune ispod proizvođačke cijene i da sada u sezoni prijeti kolaps jer po tako niskim cijenama domaće svinje nitko neće kupiti.

Križanić je upitao što radi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja da to spriječi sukladno Zakonu o nepoštenoj trgovačkoj praksi. Spomenuo je i primjer otprije nekoliko dana kada je u jednom trgovačkom lancu u Puli kupljena vratina iz koje je curio gnoj.

-Zato s ovog mjesta tražim od ministra Tolušića da zaštiti hrvatske građane od ugroze izvana, ali i uvoza ovakvog mesa pojačanim inspekcijskim nadzorom. Važno je da inspekciju sigurnosti hrane kontrolira jedan ministar od polja do stola jer se ovdje radi o zaštiti zdravlja ljudi, on to dobro radi, te da napravi ama baš sve da spriječi kolaps stočarstva ove zemlje jer je on hrvatski ministar poljoprivrede, a ne EU i imati će podršku svih nas kao što je to imao i do sada i kao što to ima Orban u Mađarskoj – poručio je Križanić koji je uputio i poziv građanima da kupuju zdravu, kvalitetnu, domaću, hrvatsku hranu.

Povezani Članci

Close