IzdvojenoLokalnoVijesti

SDP će bojkotirati online sjednicu Gradskog vijeća: ‘Ovo je zadnji čin sumrak sage Čehoka, HDZ-a i Patafte’

– Članovi varaždinske Gradske organizacije SDP-a na Korzu su održali konferenciju za medije kako bi ukazali na važnost onoga što vladajući spremaju na online sjednici u petak, kazao je Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Grada Varaždina Miroslav Marković.

Podsjetimo, za petak 17. srpnja sazvana je online sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina na kojoj bi vijećnici trebali raspravljati o zaduženju Grada Varaždina, prodaji Termoplina i Nagodbi za integralno rješavanje sudskih sporova.

Za sve te točke, ni nekoliko dana prije sjednice materijali nisu dostupni.

“Zaviti Varaždin u crno”

– Sada smo došli do zadnjeg čina sumrak sage u kojoj će Čehok, HDZ i Patafta zaviti Varaždin u crno integralnom nagodbom kojom se pokušavaju spasiti od zatvora, a upravo to je ono zbog čega su i došli ponovo na vlast. To je njihov jedini cilj i sada ga žele ostvariti – poručio je Marković.

Istaknuo je kako u svemu ovome posebnu ulogu ima predsjednik gradskog HDZ-a i Gradskog vijeća Damir Habijan koji nakon lokalnih izborima 2017. kao protukandidat Čehoku najavljivao da će mu biti najžešća oporba, ali je brzo promijenio ploču i već 3 godine mu HDZ s njim na čelu drži „štangu“ u svim njegovim marifetlucima.

– Obećao je da će ukinuti vijećničke naknade i naknade za nadzorne odbore da bi svaki mjesec uredno primao 9 tisuća kuna neto. Govorio je da građani imaju pravo kritizirati vlast, a nije napravio ništa da ih zaštiti od prijetnji i tužbi. Njemu je jedino bitno izjaviti nakon ovih izbora da Varaždin „više nije crveni“. Varaždin je, na njegovu žalost i dalje crveni, ali ne zato jer je SDP i dalje uvjerljivo najjača stranka u gradu. Varaždin je crven jer se crveni se od srama zbog onoga što nam HDZ sa Čehokom i Pataftom sprema u petak – zaključio je Marković.

Ister: Vladajući manipulacijama žele ostvariti svoje interesne ciljeve

Podpredsjednik Gradskog vijeća iz redova SDP-a Bruno Ister rekao je da se manipulacija pandemijom koristi za netransparentno donošenje ključnih odluka za budućnost našeg grada.

– Shvaćajući ozbiljnost šteta koje će koronakriza izazvati u svim aspektima života u našem gradu ispred SDP-a sam sudjelovao u radu osnovanog povjerenstvo za praćenje šteta uzrokovanih pandemijom u najboljoj namjeri da pomognem sa svojim iskustvom jer sam i sam poduzetnik. Nažalost bili su u pravu oni koji su smatrali da je to samo paravan kojim se htjelo pokazati brižnost za sudbinu obrtnika i malih poduzetnika, jer nakon dvije sjednice i simbolične pomoći, svjedoci smo da se kriza koristi kako bi se zapravo zaštitili privatni interesi vrlo uskog kruga zaineresiranih.

Danas kad se unatoč ponovnom rastu zaraženih ipak sve javne manifestacije pa i privatne proslave nesmetano odvijaju, zakazuje se on-line sjednica za ovako važne teme. Jasno je koja je namjera, da se usljed ljeta i problema s virusom COVID-19, koristeći formiranje vlade na državnoj razini, cijela stvar napravi sa što manje utjecaja javnosti.

Osim toga, važno je naglasiti manipulaciju informacijama koja je od prvog dana prisutna u ovom sazivu Gradskog vijeća koje vodi HDZ-ov Damir Habijan.

Poslovnik o radu GV kaže da materijali za redovne sjednice GV trebaju vijećnicima biti dostavljeni u pravilu 10 dana ranije. U ovom slučaju trebalo bi nam barem 30 dana, i to onima koji poznaju donekle materiju. Do danas, samo 4 dana prije, materijali nam nisu dostavljeni. Što nam to samo po sebi govori? – kaže Ister teukazuje na tri točke od presudne važnosti.

To su Zaduženje grada municipalnim obveznicama, Prodaja Termoplina i Nagodba za integralno rješavanje sudskih sporova.

– O čemu se tu radi na koji iznos se Grad zadužuje? Koji je razlog zaduženja? Prodaja Termoplina? Za koji iznos? Na koji način? Koji sporovi?, Kako? Što je s otpadom? – ukazuje Ister na brojna otvorena pitanja.

Zaključuje da nakon što se dobiju odgovori na ta osnovna pitanja mora se provesti široka javna rasprava, jer materija je složena i neizmjerno važna.

– Mi u SDP-u nismo protiv rješavanja tih pitanja što smo svojim konstruktivnim radom u Gradskom vijeću i pokazali, no ovo nije način na koji bi se trebalo te probleme rješavati. Zalažemo se za argumentiranu raspravu uživo uz prisustvo javnosti, dakako nakon što se sva vezana dokumentacija stavi na uvid uz dostatno vrijeme za pripremu gradskim vijećnicima – zaključio je Ister.

Bosilj: Bojkotiramo online sjednicu i dolazimo na Korzo u petak u 13 sati

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Neven Bosilj rekao je da SDP-ovi vijećnici neće sudjelovati u radu online sjednice u petak. Time mi ne bježimo od odgovornosti za ključne odluke koje se nalaze na dnevnom redu, ali smatramo da nema apsolutno nikakvih prepreka da se sjednica održi uživo kako bi se zainteresirana javnost što bolje upoznala sa svim aspektima donošenja ovakvih odluka.

Naglasio je da se u posebno pogoršanim uvjetima poslovanja gospodarstva te padu standarda naših građana zbog prisutne pandemije, te općoj neizvjesnosti, nije vrijeme za tako veliko zaduživanje i rizike.

– Pri tome posebno ukazujemo na objektivne rizike koronakrize na Proračun Grada, a što bitno komplicira predvidivost kapaciteta proračuna i stvarne učinke zaduženja na ovako smanjene kapacitete proračuna na svim razinama , pa i Gradskom.

Što se tiče prodaje dionica, SDP je mišljenja da u ovom trenutku nije vrijeme za prodaju Termoplina, ili plana za njegovu prodaju u slučaju potrebe, obzirom da se radi o monopolističkom trgovačkom društvu sa kojim Grad objektivno nema problema, a putem Nadzornog odbora i predstavnika Grada u njemu ipak može sudjelovati u formiranju cijena plina, što je za ovu krizu vrlo važno, jer direktno možemo na taj način pomoći građanima i tako održavati njihov standard, upravo u ovim kriznim vremenima.

Prodaja „obiteljskog srebra“ je zadnje za čim bi trebalo posezati. Prodaja je nešto što se mora dobro raspraviti i pripremiti i ona traži neka druga vremena.

Što se tiče rješenja problema baliranog otpada u Brezju, SDP ostaje kod prvotnog stava, a on je uključivanje države putem Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike u rješavanju bala u Brezju i to na tragu zaključaka Ministarstva od 25. listopada 2019.

Naši sugrađani su malih prosječnih primanja i mirovina zbog strukture dosadašnjeg gospodarstva i u tim uvjetima nema prostora za velika zaduživanja.

SDP će bojkotirati rad sjednice Gradskog vijeća jer nije sazvana po Zakonu i Statutu. Po zakonu sjednice saziva predsjednik Vijeća po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca. Vijeće donosi odluke većinom glasova ako je sjednici nazočna većina članova Vijeća. Dakle, Zakon ne predviđa održavanje sjednica putem videokonferencija, e – maila i telefona. Jedino je zbog zabrane Stožera CZRH o okupljanju više od 5 ljudi i problema s održavanjem već sazvanih sjednica predstavničkih tijela u RH.

Ministarstvo uprave RH je dalo Uputu temeljem koje održavanje sjednica predstavničkog tijela putem video konferencija, putem e- maila i korištenjem drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu smatra prihvatljivom, ali ona nije ispred Zakona jer zabrane Stožera više ne postoje te je moguće održati normalnu sjednicu uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Sjednica nije u skladu sa Statutom grada jer nisu poštivani poslovnički rokovi za dostavu materijala. Naime, dnevni red s materijalima dostavlja se vijećnicima u pravilu 10 dana prije održavanja. Ovo je primjedba prisutna u cijelom mandatu ovog Vijeća, a čak je predsjednik vijeća Damir Habijan javno iznio stav o potrebi pravovremene dostave materijala. Da bi ga sada, opet, u ključnom trenutku i na najvažnijim odlukama za budućnost Grada, ponovo prekršio.

Klub vijećnika SDP-a se u korona krizi pokazao odgovornim i sudjelovao je u donošenju svih akata koji su pomogli ili bi trebali pomoći našem gospodarstvu, poduzetništvu i samim građanima.

Zato je na nama velika odgovornost da se cijela javnost upozori na posljedice ovih odluke koje vladajući misle donijeti u petak. SDP je tražio referendum građana za pitanje zaduživanja, ali i to je odbijeno od strane vladajućih iako o tome nije bilo ni riječi u njihovim predizbornim programima. Građani su izigrani i dovedeni pred gotov čin i mi u tome na ovaj način ne želimo sudjelovati. Zbog toga će svi vijećnici SDP-a u petak u 13 sati kada je zakazan početak online sjednice, ponovo biti ovdje, na Korzu ispred vijećnice kako bi iskazali nezadovoljstvo ovakvim radom vladajućih – zaključio je Neven Bosilj.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close