PolitikaVijesti

SDP traži referendum građana o “Integralnom rješenju bala” vladajućih

Varaždinski SDP

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u prostorijama SDP-a u Varaždin o najavljenom prijedlogu „konačnog integralnog rješenja za bale“ govorili predsjednik Gradske organizacije SDP-a Miroslav Marković, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Neven Bosilj i SDP-ov podpredsjednik Gradskog vijeća Bruno Ister

Miroslav Marković “Ono što možemo zaključiti na temelju sada dostupnih informacija je izgledan dogovor između tri strane; Grada (kojeg zastupa Čehok), Zajednice ponuditelja (nositelj je firma Petra Pripuza) i T&H Invest-a (bivši T7 Vis Davora Patafte) i to kroz „integralno rješenje“ kako ga nazivaju gradske vlasti. Nažalost, na temelju tih informacija možemo bez ikakve sumnje reći da će to „integralno rješenje“ koje predlažu Habijan i HDZ, Čehok i Pataftina Liga za Varaždin biti konačna INEGRALNA PRIJEVARA građana Varaždina koja ima za svrhu namirenje svih interesnih skupina i spašavanje od zatvora prvostupanjski osuđenih u tim procesima.”

Bruno Ister 2016 su vijećnici HDZ.a, zajedno s Avarom i Bunićem u Gradskom vijeću srušili Habušev korigirani prijedlog zaduživanja grada putem kredita u visini 70 milijuna kuna kojim bi se preko koncesije dogovorene 2013. i BEZ sufinanciranja Fonda po cijeni 725 kn (s PDV-om) riješile bale.

Da su tada Avar i Bunić digli ruke, bala danas ne bi bilo, ali ne bi ni bilo Avara kao dogradonačelnika ni Bunića kao direktora Varkoma. Njihovi osobni interesi tada su im bili važniji od interesa građana i očito je da su već tada imali plan dovesti na vlast Ivana Čehoka što im je u konačnici i uspjelo.

Danas upravo ti isti akteri, na čelu s nepravomoćno osuđenim gradonačelnikom Ivanom Čehokom nude rješenje koje će koštati preko 120 milijuna kuna, nema subvencioniranja Fonda i u suprotnosti s jedinim legitimnim načinom rješavanja bala – onim koje je krajem listopada prošle godine dostavilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Apsurd je još veći jer su upravo vladajući pozvali na taj dopis Ministarstva i govorili javnosti da sada konačno imaju točan hodogram kojim će se riješiti problem bala. Sada vidimo da je to u stvari bila „figa u džepu“ jer su u pozadini cijelo vrijeme radili na „svom“ rješenju.

Također, tražimo da se građanima i nama vijećnicima na slijedećem Gradskom vijeću da točan odgovor gdje su završili novci koje su građani preko računa odvajali za zbrinjavanje bala. Ukoliko su ti novci nenamjenski potrošeni i više ih nema, zahtijevamo da se protiv odgovornih osoba podnese kaznena prijava.

Neven Bosilj “Prijedlog da se u rješavanje bala ide kroz MBO po ugovoru iz 2008. koji je predmet sudskog spora na način da se taj ugovor ide mijenjati novim aneksom van svake je pameti i to bi Gradskog vijeća i HDZ-a kao pravnik morao znati.

Što je još gore, u ovo integralno rješenje se želi uključiti i sudske procese oko prodaje i zamjene zemljišta u kojima su gradonačelnik Ivan Čehok i vjećnik Davor Patafta na prvostupanjskom sudu osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora od dvije i jedne godine.

Važno je spomenuti da je javno objavljen dio kupoprodajnog ugovora kojim je svojedobno CIOS kupio MBO od T7 Investa u kojem stoji da će Davor Patafta dobiti proviziju od milijun eura ako bale budu obrađene kroz MBO, a ovim prijedlogom se to i ostvaruje.

Zanimljivo je da će sada ipak Varkom preuzeti kompletan teret rješavanja bala, a dio sredstava za to, prema informacijama koje imao, misle uzeti iz naknade za razvoj koja se sukladno Zakonu financiranju vodnog gospodarstva mogu koristiti isključivo za financiranje gradnje komunalnih vodnih građevina što bale sigurno nisu, kao ni kredit za njihovo micanje.

U cijeloj priči ključno je istaknuti ulogu predsjednika HDZ-a i Gradskog vijeća koji je očito pokleknuo pred interesima njegove stranke i sada pristaje na sve ono što mu je servirao gradonačelnik, a prije toga se tome protivio. Saznajemo da se u gradu radi restrukturiranje u kojem će HDZ navodno dobiti pročelnike tih novih odjela. Očito je da Habijanu i Stričaku koji su se ponovo kandidirali gori pod petama i hitno treba nešto opipljivo za unutarstranačke izbore koji su im pred vratima. U tu svrhu dobro će doći nekoliko mjesta u gradskoj upravi, a i bilo kakvo rješenje za bale dobro će poslužiti svrsi. HDZ je time pokazao svoje pravo lice.”

Miroslav Marković “MI u SDP-u smatramo da zbog svega toga ova vlast nema apsolutni nikakav moralni integritet nuditi ovakvo rješenje za bale i zato SDP traži referendum građana o njihovom „integralnom rješenju“.

Ako već na njemu inzistiraju, a očito je da ne žele postupiti po hodogramu koje im je dalo Ministarstvo, onda trebaju raspisati referendum na kojem će im građani reći podržavaju li ili ne njihovo rješenje. Građani su ti koji su već platili cijenu kroz svoje zdravlje i kroz svoje novčanike i red je da oni odluče o tome. Pozivamo sve vijećnike da prihvate inicijativu SDP-a koji će krenuti u prikupljanje potpisa vijećnika da se pitanje referenduma stavi na dnevni red sjednice. Ukoliko to ne učine, njima na dušu. Ako je još imaju.”

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close