Prehrana i receptiVijestiZdravlje

Sezona je blitve, a ovo je 5 razloga zašto je morate jesti što češće

Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin

Sezna je blitve, a u nastavku pročitajte pet razloga zašto je morate uvrstiti što češće na jelovnik.

Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj mjeri sadržani u ovom povrću, piše Alternativa za vas.

Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin.

U jednoj porciji lišća blitve u značajnim količinama su dostupni i vitamini K, A, E i C te minerali magnezij, mangan, kalij i željezo.

U nešto manjem postotku prisutni su riboflavin, tiamin, niacin, pantotenska kiselina, vitamin B6, kalcij, fosfor, cink i selen.

Blitva je odličan izvor folne kiseline zbog čega se konzumacija ovog povrća posebno preporučuje trudnicama i dojiljama.

Bogata je i klorofilom koji ima višestruke koristi za ljudski organizam.

Pet zdravstvenih dobrobiti blitve

1. Štiti od osteoporoze

Vitamin K te minerali kalcij i magnezij brinu o zdravlju i snazi kostiju. Vitamin K1 sprečava prekomjernu aktivaciju osteoklasta, stanica koje razgrađuju koštano tkivo.

Osim toga, vitamin K1 se u crijevima pretvara u vitamin K2, koji potiče aktivaciju osteokalcina, najvažnijeg ne-kolagenskog proteina u koštanom tkivu.

2. Čuva zdravlje očiju

Blitva sadrži velike količine beta-karotena koji je višestruko koristan za zdravlje očiju.

Prema tvrdnjama stručnjaka ovaj vitamin doprinosi smanjenju rizika od pojave makularne degeneracije, glaukoma, noćnog sljepila i drugih poremećaja vida.

3. Pomaže u mršavljenju

Blitva je vrlo dobar saveznik u mršavljenju i održavanju vitke linije. Ovo povrće ima malo kalorija, a njegova prednost je obilje dijetalnih vlakana.

Vlakna usporavaju apsorpciju masti i ugljikohidrata te daju osjećaj sitosti. Istovremeno, blitva je prepuna hranjivih tvari i fitonutrijenata koji će se pobrinuti da vaš organizam tijekom dijete dobije sve što mu je potrebno za optimalno zdravlje.

4. Sprečava Alzheimerovu bolest

Prema mišljenju znanstvenika niske razine vitamina K povezane su s razvojem Alzheimerove bolesti, što je potvrdila i studija provedena na sveučilištu University of North Carolina.

Vjeruje se da uzimanje većih količina vitamina K može djelotvorno prevenirati ovu bolest.

5. Smanjuje rizik od raka

Vitamin K prisutan u lišću blitve povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja raka prostate, debelog crijeva, dojke i jetre.

Blitva je dobar izvor beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

Osim što čuva zdravlje očiju, ovaj vitamin je i snažan borac protiv oksidativnih oštećenja, poznatih uzročnika raka.

Blitva sadrži i klorofil, koji je vrlo učinkovit u blokiranju heterocikličkih amina (HCAs) – spojeva koji nastaju tijekom pripreme hrane na vrlo visokim temperaturama (primjerice prženjem ili roštiljanjem).

Ideja za ručak s blitvom:

 

Tags

Povezani Članci

Close