Gospodarstvo

Slovenski Petrol preuzeo Zagorski metalac

Cijena je poslovna tajna

Zagorski metalac odnedavno je u novom vlasništvu – distributera plinom preuzeli su slovenski Petrol i Geoplin, u većinskom vlasništvu Petrola, koji su se prvi put uključili u proces konsolidacije na hrvatskom tržištu. Petrol je preuzeo svih 18.000 kupaca Zagorskog metalca, a cijena transakcije ostaje poslovna tajna – piše portal Novac.hr.

Pregovarali i s RWE-om

– Razmišljali smo o prodaji još 2015. godine i pregovarali o uvjetima i cijeni i s RWE-om i s ostalima, no na kraju smo zaključili transakciju s Petrolom. – kratko je komentirao Tomislav Rajić, direktor Zagorskog metalca, koji će, rekao je, još kratko ostati u tvrtki osnovanoj 1980. godine.

Inače je RWE dosad bio najaktivniji na tržištu plina – dosad su preuzeli tvrtke Montcogim-plinara, Koprivnica plin i Koprivnica Opskrba te na tržištu električne energije HT-ov strujni portfelj i tvrtku 220V.

U “plinsku igru” uključila se i Gradska plinara Zagreb, koja je kupila bjelovarsku tvrtku Elektrometal – distribucija plina, a tempo bi se mogao ubrzati jer se prodaje i virovitička tvrtka Plin Vtc pa nije nemoguće da se pojave i novi igrači.

– Okrupnjavanje je neizbježno jer je sektor previše razmrvljen. Više je od 30 tvrtki koje posluju na tržištu, a manji jednostavno ne mogu cijenom konkurirati većim dobavljačima. – konstatirao je Rajić, potvrdivši tako i riječi krapinskog gradonačelnika Zorana Gregurovića s posljednje sjednice Gradskog vijeća Krapine, na kojoj je obrazlagao prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na pokretanje postupka pronalaska strateškog partnera prodajom do 100 posto udjela društva Krakom d.o.o. u kapitalu društva Gradska plinara d.o.o..

 

Tags

Povezani Članci

Close