IzdvojenoVijesti

SLUČAJ MARINADA Međimurski proizvođači krumpira ‘na nogama’: “Marinada ucjenjuje ratare”

Udruga proizvođača merkantilnoga krumpira iz Belice prijaviti će Marinadu Ministarstvu poljoprivrede

Zbog dramatičnog stanja u kojem se nalazi veliki broj beličkih te ostalih proizvođača krumpira, predsjednik Udruge proizvođača međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić sazvao je danas konferenciju za medije.

Tema konferencije bio je Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Naime, proizvođači krumpira u posljednje su vrijeme strašno izloženi pritisku otkupljivača koji ruše cijene te na taj način stvaraju probleme proizvođačima, a kao primjer je istaknuo posljednji slučaj bivše tvrtke BIOS iz Varaždina koja danas nosi ime Marinada i u vlasništvu je tvrtke sa sjedištem u Slatini.

Kako je kazao Marinada ucjenjuje ratare na način da su odredili otkupnu cijenu svega 90 lipa po kilogramu. Najviše su u ovom slučaju oštećeni oni koji su od bivšeg BIOSA uzimali repromaterijal.

Na konferenciji je istaknuo kako je upravo to primjer gdje se krše osnove Zakona. Zakon je donesen u prosincu 2017. no na žalost proizvođača, niti otkupljivači niti trgovački lanci taj zakon ne poštuju.

Nadodao je kako će njihova udruga prijaviti Marinadu Ministarstvu poljoprivrede.

U Marinadi iznenađeni upitima novinara

O cijelom slučaju pitali smo Marinadu, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

“Marinada, kao organizator proizvodnje, osigurava svojim kooperantima sve inpute potrebne za proizvodnju, savjetuje ih i educira, pruža i sve ostalo potrebno pojedinom proizvođaču.

Otkupna cijena vezana je uz trenutne tržišne okolnosti, ali isto tako posljedica je neorganiziranosti sustava trženja roba i lanca opskrbe.

Napominjemo da smo prilično iznenađeni upitima novinara, kao i održavanjem konferencije. Nismo imali nikakvu službenu ili neslužbenu komunikaciju s Udrugom proizvođača merkantilnoga krumpira iz Belice, no s članovima, našim kooperantima, imamo vrlo korektne i transparentne odnose.

Marinada radi sukladno Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Otkupne cijene nisu navedene u ugovoru, što je sukladno Zakonu. Cijene se određuju na tjednoj (dnevnoj) razini, iste su istaknute na otkupnom mjestu (kako Zakon propisuje).

Današnja važeća otkupna cijena krumpira je 1,10 kn/kg, ove godine nije bila niža.” – stoji u službenoj izjavi tvrtke Marinada koju potpisuje Slavko Mađarić, predsjednik Uprave.

Tags

Povezani Članci

Close