VijestiZdravljeŽivotni stil

ŠOKANTNI REZULATI ISTRAŽIVANJA: Čak 13% mladih u RH je depresivno, a svaki 5. srednjoškolac razmišlja o samoubojstvu

Užas!

Objavljeni su rezultati četverogodišnjeg istraživanja “Ekonomske teškoće obitelji, psihosocijalni problemi i obrazovni ishodi adolescenata u vrijeme ekonomske krize” Hrvatske zaklade za znanost u sklopu kojeg su 1402 učenika praćena od prvog do trećeg razreda srednje škole.

Istraživanje je obuhvaćalo ekonomske teškoće u obitelji, psihosocijalne probleme i tijek obrazovanja, piše HRT.

Rezultati su šokantni – 13 posto srednjoškolaca ima ozbiljne simptome depresije, a svaki peti razmišljao je o samoubojstvu.

Najviše nas je pogodio podatak o samoranjavanju, naime to pokazuje potrebu mladih da zapravo svoje nezadovoljstvo u osami izraze nanoseći sami sebi bol”, govori voditeljica projekta Marina Ajduković.

Pratili su iste učenike tri godine, s godinama su se ti problemi smanjivali, ali ih je do trećeg razreda 50% njih još uvijek imalo. Doznali su i koji su uzroci problema.

Poteškoće s adaptacijom na školu, krive profesionalne orjentacije, vršnjačko nasilje, nevidljivost i u školi i obitelji“, dodaje.

A ta nevidljivost plus problemi mlade dovode do toga da prekinu i srednjoškolsko obrazovanje. Škola i obitelj moraju biti partneri, nažalost u školi je naglasak isključivo na obrazovanju, a odgojna funkcija se negdje izgubila po putu.

Istraživanje pokazuje i to kako je među prvašima srednje škole 13 posto mladih počinilo vršnjačko nasilje, a 15 posto nasilje u obitelji i bliskim odnosima.

Tags

Povezani Članci

Close