ŠkolstvoSponzorirano

Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan, Vinica

Srednja škola „ Arboretum Opeka“ osnovana je u Marčanu, davne 1958. godine kao vrtlarska škola upravo zbog blizine poznatog (u Hrvatskoj i šire) arboretuma koji i danas ljepotom i bogatstvom biljnih vrsta oduševljava brojne posjetioce, a ujedno služi i kao učionica na otvorenome budućim cvjećarima i vrtlarima.

U prvim danima postojanja škole to je bilo mjesto za obrazovanje uglavnom vrtlarske struke, a s godinama uvedeni su novi obrazovni profili trogodišnjeg i četverogodišnjeg trajanja, redom: veterinarska struka, poljoprivredni tehničar opći te zanimanje za učenike s poteškoćama – pomoćni vrtlar, pomoćni kuhar i slastičar, budući su dogradnjom škole steknuti uvjeti i za uvođenje kuharskoga zanimanja zahvaljujući moderno opremljenom kuharskom praktikumu u kojem iz početničkih pokušaja druženja sa kuhačom nastaju prave kulinarske delicije učenika agroturista i kuhara.

Osim takozvanog redovnog srednješkolskoga obrazovanja mladih, škola se aktivno bavi i obrazovanjem odraslih za stjecanje kvalifikacije i prekvalifikacije u poljoprivrednoj i veterinarskoj struci te u skladu s ciljevima danas aktualnog cjeloživotnoga učenja potiče društvenu uključenost i razvijanje individualnih potencijala pojedinca.

Iako brojem učenika (oko 200.-tinjak) relativno mala škola i sa pedesetak nastavnika, opremljena je škola, osim spomenutim kuharskim praktikumom i ostalim površinama važnim za odvijanje praktične nastave u poljoprivrednoj, veterinarskoj i šumarskoj struci.

U lijepo uređenom okolišu (koji je osvojio prvo mjesto u projektu „Najljepši školski vrtovi“ 1994.) nalaze se „učionice na otvorenom“ : dendrološki rasadnik, staklenici, plastenici, kontejnerska stanica, ratarske površine, klijališta, povrtnjak, voćnjak , staje za krave muzare i konje, koze i perad te pčelarski praktikum.

Osim tih „učionica na otvorenome“ tu su i suvremena sportska dvorana te moderno opremljena informatička učionica, laboratorij za kemiju, mikrobiologiju i pedologiju te lijepo uređena školska knjižnica koja kao reprezentativni dio škole često osim knjiga ugošćuje sudionike različitih predavanja, sastanaka i skupova koji se odvijaju u školi. Obzirom na sve nabrojeno možemo zaključiti da je, iako mala, Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan, jedna od najopremljenijih škola u Hrvatskoj za izvođenje praktične nastave u poljoprivrednoj, veterinarskoj i ugostiteljskoj i turističkoj struci.

Kroz školovanje učenici se u školi osposobljavaju za uzgoj poljoprivrednih kultura, ukrasnih biljaka prateći život biljke od sićušne sjemenke do uzgojene odrasle biljke i njene primjene, kao i njege i ishrane goveda do proizvodnje mlijeka.

slika letak

Na području odgajanja mladih pomažu brojne izvannastavne aktivnosti . Među njima treba istaknuti Učeničku zadrugu „Arboretum Opeka „ čije sekcije, a najpopularnija je aranžerska, svih godina svog postojanja nižu uspjehe na raznim natjecanjima i smotrama učeničkog stvaralaštva. Od ostalih izvannastavnih aktivnosti učenici se uključuju ovisno o afinitetima u rad dramske grupe, Ekološke, sportske, plesne, informatičke, klubu prijatelja životinja.

Već godinama škola djeluje i izvan okvira školske zgrade, sudjeluje na brojnim izložbama u bližoj i daljnjoj okolici kao npr. Izložbi cvijeća u Varaždinu i Ludbregu, te brojnim drugim izložbama. Osim sudjelovanja na raznim manifestacijama i sami organiziraju neke, primjerice u sklopu međunarodne izložbe cvijeća „Barok, glazba, cvijeće“ organizira se međunarodno natjecanje učenika cvjećara u aranžiranju.

Srednja škola „Arboretum Opeka“ postala je 2002. godine i međunarodna Eko – škola zahvaljujući brojnim aktivnostima učenika i djelatnika škole na uređenju i očuvanju okoliša i susjednog arboretuma , i ne samo da je škola stekli taj status, već i “dijamantni status Eko škole”, budući da je, zahvaljujući daljnjem i stalnom angažmanu u zaštiti okoliša već 15. godina u statutu Eko škole. Stoga uvijek i ističu zelenu zastavu eko škola koja se ponosno ističe na školskom dvorištu te i nadalje sudjeluju u osmišljavanju i provođenju različitih eko aktivnosti.

Vrijedno je istaknuti da je Srednja škola “Arboretum Opeka” od 2006. godine kao prva u Hrvatskoj dobili status UNICEF-ove „Škole bez nasilja“ te od tada kontinuirano i učenici i zaposlenici kroz razne pedagoške radionice uče o vještinama dobre komunikacije, nenasilnom rješavanju sukoba i svemu što je potrebno da bi ostvarili zacrtani cilj – škola kao sigurno mjesto za rad, učenje i odrastanje.

Od brojnih aktivnosti na tom polju posebno i s ponosom ističu da su bili jedna od srednjih škola u Hrvatskoj koja se uključila u UNICEF-ov projekt „Škole za Afriku“ pri čemu su prikupljali novčana sredstva koja su bila namijenjena izgradnji škola u Africi.

Učenici i nastavnici škole često se uključuju u različite humanitarne aktivnosti, bilo da se radi o pomoći pojedincima (najčešće djeci) ili su to veći humanitarni projekti.

Brojni su i zapaženi uspjesi učenika, pa da spomenemo neke. Učenici škole redovito osvajaju visoka mjesta na državnom natjecanju učenika poljoprivrednih škola, gdje ima 2 državna prvaka u disciplini Flora i Hortus, 4 doprvaka i 2 osvojena 3. mjesta. Učenici su nagrađivani i na natjecanju van granica Hrvatske primjerice u Sloveniji, u Celju na sajmu vrtlarstva već nekoliko godina za redom osvajaju nagrade u natjecanju iz aranžiranja i uređenju eksterijera. Osim ovih natjecanja s državnim ili međudržavnim karakterom natječu se i u ostalim aktivnostima kao kvizu „Klokanu bez granica“, gdje su ove godine čak dvije učenice nagrađene, raznim sportskim manifestacijama, LIDRANU i drugim. U redovima učenika i dva su državna prvaka veterinarskih tehničara.

U slijedećoj školskoj 2017./2018. godini u školi se očekuju učenici voljni nastaviti školovanje u strukama poljoprivrede, prehrane i veterine kroz četverogodišnji program poljoprivrednoga tehničara općeg, te veterinarskog tehničara, kao i kroz trogodišnji program cvjećara, poljoprivrednoga gospodarstvenika i pomoćnog vrtlara, a upisivati će se i trogodišnji obrazovni program iz sektora turizma i ugostiteljstva za zanimanja kuhar i pomoćni kuhar slastičar.

Dragi osmaši, mnogi su učenici Srednje škole Arboretum Opeka uspješni studenti na fakultetima i visokim učilištima ili su uspješni proizvođači, međunarodno priznati floristi ili pak pravi majstori u kuhinji. Upoznajte školu! Dođite u Marčan, Vinička ulica 53, razgledajte, pitajte, postanite dio uspješne priče. Dobro došli u najzeleniju školu! Srednju školu Arboretum Opeka Marčan. 

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close