BlogIzdvojeno

Sretan Vam Dan neovisnosti, još jedan državni praznik kojeg je pola Hrvata provelo radno…

Da se ne lažemo - trgovački centri ne bi trebali raditi...

Dragi čitatelji, sretan Vam Dan neovisnosti. Iako, ako mene pitate, i nije baš nešto sretan dan – posebice ne onima koji su se i danas, na državni praznik (kada se ne radi), naradili, ili još uvijek rade.

Ne znam da li ste primijetili, no danas i najpoznatija internetska tražilica, Google, slavi naš Dan neovisnosti. Čestita nam ga. Ovako to izgleda:

Sve je ujutro bilo još i dobro dok nisam vidjela taj Google, odnosno dok nisam kliknula na čestitku. Kada sam kliknula, tada je dan iz ‘up’ prešao u ‘down’ i cijeli me dan muči to što je pretraživač nakon mojeg klika pokazao. A pokazao je ovo:

Na Dan neovisnosti, najvažnije je do kada rade trgovine

Ironično je što pljujemo po Amerikancima, ponekad ih nazivamo i malo priglupima, a sve njihove bedastoće u kratkom vremenu prigrlimo kao svoje.  Jedna od tih bedastoća su i trgovački centri, odnosno ‘šetnja’ istima u svako slobodno vrijeme. Jer to je ‘in’. Super je kad si viđen u trgovačkom centru.

Ne, nije super. To je malkice i žalosno, a te naše šetnje vikendima i praznicima po istima dovode do toga da svi zaposlenici moraju i morat će i dalje raditi sve dane koji bi trebali biti slobodni, pa tako i danas.

Vidjeli ste iz fotografija – danas su najvažnije objave po medijima bile do kada se radi i tko sve radi, a neki su čak otišli toliko daleko da su postavili pitanje ‘Zaboravili ste obaviti kupovinu za vikend?’. Koju kupovinu? Čega? Ukrasnih jastučića, koji ti eto baš na današnji dan trebaju, pa ih na praznik ideš tražiti po dućanima?

Neki moraju raditi, no neki zaista ne trebaju

Postoje zanimanja kojima je današnji dan radni i uvijek će biti – liječnici, medicinske sestre, policija, vatrogasci. Oni uvijek moraju biti dežurni i nekog od njih će i na praznik ‘zakačiti’ dežurstvo.

No ne može mi nitko reći da jedan dućan koji prodaje cipele ili ukrasne jastučiće mora raditi za praznik. Ne mora! I tko kaže da mora raditi, priča pizdarije.

Nekada su trgovine nedjeljom i praznicima uredno radile do 11:00, čisto da svijet može kupiti svježi kruh. I to je bilo to što se iz dućana nosilo – KRUH! Eventualno mlijeko. I nitko se nije žalio, štoviše – bilo nam je i žao teta u dućanima koje i u nedjelju moraju na posao, iako samo do 11:00 sati.

Danas ta empatija za tuđu muku očito ne postoji, pa mi uredno španciramo trgovačkim centrima, u 90% slučajeva samo gledamo, dok jadne prodavačice i prodavači moraju biti tamo te crnčiti i svetke i petke za crkavicu od plaće.

Smanjite španciranje po trgovačkim centrima – radije otiđite na izlet s obitelji

Ako već negdje želite ‘ubiti’ taj slobodni dan, učinite sljedeće – posjetite prijatelje, obitelj, otiđite na izlet u prirodu. Ili pak ostanite samo doma sa svojima, gledajte televiziju, igrajte društvene igre.

Bilo koja druga opcija bolja je od opcije obilaska trgovačkih centara. Ili barem to nemojte raditi vikendom i praznicima.

Čitav dan danas kao manijak klikam taj Google, u nadi da će mi izbaciti nešto drugo, nešto primjereno današnjem prazniku. No ništa. Glavna vijest i dalje je ‘do kada rade trgovine’. U jednom trenutku sam čak navijala da bi izbaci kakvog političara, neku glupost koju su i danas izjavili, no nisam dočekala…Moram priznati, razočaralo me sve to skupa.

Jer ako je to najvažnija stvar danas, onda zaista ne znam kamo ovo društvo ide. Kako je krenulo, možda prema Americi…

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u blogu su autorovi i ne predstavljaju stavove portala sjeverni.info.

Tags

Povezani Članci

Close