HrvatskaVijesti

Stižu novi podaci po županijama, već smo na više od 30 novozaraženih

Puno zaraženih bilo je na svadbi 26. lipnja

Jučer je zabilježeno 96 novozaraženih virusom SARS-CoV-2, dvije osobe su umrle, a trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) je ukupno 728.

Iz Županija pristižu novi podaci i trenutno ima više od 30 potvršenih slučajeva zaraze.

U Osječko-baranjskoj županiji 14 novooboljelih

U Osječko-baranjskoj županiji u subotu je 14 novooboljelih od koronavirusa i svi su kontakti ranije zaraženih osoba, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Najviše pozitivnih nalaza, njih osam, je s područja Đakova, četiri iz Osijeka te po jedna osoba iz Strizivojne i Čepina, priopćili su iz Stožera.

Za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je, u protekla 24 sata, testirano 215 uzoraka, što je do sada među najvišim dnevnim brojem obrada, a pozitivno je bilo 14 nalaza.

Ističu kako su u Županiji trentuno 223 osobe oboljele od koronavirusa, ali smanjen je broj hospitaliziranih u osječkom KBC-u. Tri pacijenta su jučer otpuštena na kućno liječenje, pa je u bolnici ostalo 24 pacijenata, a nitko nije na respiratoru, napominju u Stožeru.

U samoizolaciji je ukupno 1.926 osoba, a epidemiolozi su jučer tu mjeru odredili za 57 kontakata novozaraženih osoba.

Policija nije zaprimila ni jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije, a u 58 samoinicijativnih provjera samo u jednom slučaju, u Đakovu, osoba nije zatečena na prijavljenoj adresi, navode u Županijskom stožeru Civilne zaštite.

U Ličko-senjskoj županiji dvoje novooboljelih

U Ličko-senjskoj županiji dvije su novooboljele osobe od koronavirusa, a riječ je o osobama iz Otočca koje su bliski kontakti ranije oboljelih osoba, izvijestio je Županijskih stožer Civilne zaštite.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

U Ličko-senjskoj županiji ukupno je oboljelo 27 osoba od covid-19 od kojih je pet osoba pozitivno, 21 osoba je izliječena, a jedna je preminula. Jedna oboljela osoba je na liječenju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

Uzorci su u posljednja 24 sata uzeti od 20 osoba, a testirano je ukupno 570 osoba.

Pod aktivnim nadzorom i mjerom samoizolacije su 24 osobe.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske provjerili su poštivanje mjera samoizolacije i nisu utvrdili kršenje izrečenih mjera.

Deset novooboljelih u Brodsko-posavskoj županiji

Deset novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Brodsko-posavskoj županiji, a među njima osmoro je prošlog vikenda bilo u svatovima na zagrebačkom području. rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

Cvitković je na izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdio da je među sudionicima tog događanja zaraza koronavirusom dosad utvrđena kod ukupno 26 osoba iz različitih dijelova Hrvatske. Preostale dvije osobe vezane su uz lokalnu transmisiju, dodao je.

Vezano uz zarazu u svatovima, oboljela su tri zdravstvena djelatnika, a ukupno 32 djelatnika slavonskobrodske bolnice su u samoizolaciji, jer su bili njihovi kontakti.

“Ova situacija i brojke nisu konačni, nisu obrađeni svi nalazi. Očekujem da će ove brojke još rasti”, rekao je Cvitković te podsjetio da su među testiranima i osobe koje su kontakti zaraženih osoba iz slučajeva koji su evidentirani u susjednim županijama – Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj.

Cvitković je pojasnio da je i slučaj sa gostima svatova registriran na taj način.

Prema njegovim riječima, upravo na ulazu u Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije na simptome se požalio njihov djelatnik koji je bio u svatovima, te je potom utvrđena zaraza.

Uz taj slučaj obrađuje se oko 300 kontakata.

Svi do sada registrirani oboljeli imaju blagu kliničku sliku, a u slavonskobrodskoj bolnici trenutno je jedna mlada osoba sa sumnjom na koronavirus i za nju se čeka nalaz.

Prije 20 briseva dnevno, a sada 500

Koliko se situacija usložnjava brojkom je ilustrirao i ravnatelj bolnice Josip Samardžić podsjećajući da je u protekla tri dana uzeto više od 500 briseva, a prije toga ritam je bio 20-ak briseva dnevno.

Samardžić je rekao kako je u ovom trenutku u samoizolaciji 60 do 80 djelatnika iz zdravstvenog sustava u Brodsko-posavskoj županiji. Zbog te činjenice kaže biti će potrebna reorganizacija rada zdravstvenih sustava, koji za sada funkcioniraju.

Cvitković je upozorio građane, ali i institucije na potrebu pridržavanja propisanih mjera.

Iz Županijskog stožera su ponovili apel za minimaliziranjem javnih okupljanja kako bi se umanjila mogućnost širenja zaraze koronavirusom.

Jedna novozaražena osoba u Istri

I danas je u Istri, kao i u petak, jedna osoba pozitivna na koronarivrus što je utvrđeno tijekom protekle noći u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije gdje su ispitivali uzorke briseva na covid-19, priopćeno je subotu iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Epidemiološka obrada je u tijeku, a kako se neslužbeno doznaje zaražena je ženska osoba iz Umaga, vlasnica obrta uslužne djelatnosti.

Zbog toga se, nakon novih testiranja, može očekivati povećani broj zaraženih osoba koje su bile s njom u u kontaktu.

Trenutno je u pulskoj Općoj bolnici hospitalizirano osam osoba, a više od 150 osoba u Istri je u samoizolaciji.

Neovisno o novom slučaju novozaražene osobe, u Istri se nastavlja relativno povoljno razdoblje što se tiče oboljelih od koronavirusa.

(Hina)

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close