HrvatskaVijesti

Stižu novi podaci: U Zagrebu 24 novooboljele osobe, u Istri 16, među njima i starci

U Zagrebu su 24 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

– U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ provedeno je 216 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježena su 24 nova slučaja. Posljedično tome, za 78 osoba određena je mjera samoizolacije”, istaknuli su u priopćenju.

Naglasili su da je od 24 novooboljele osobe od koronavirusa, njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba, šest je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, jedna je osoba izložena u noćnom klubu, jedna je osoba doputovala iz Njemačke, a ostali su izloženi na različitim događanjima.

– Trenutno je u Gradu Zagrebu 387 aktivnih slučajeva i 946 aktivnih samoizolacija – ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

U Istri 16 novih slučajeva

U Istri je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i šest štićenika i pet djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu, izvijestio je u nedjelju ujutro županijski Stožer civilne zaštite.

– Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u pulskoj Općoj bolnici uzeto je 211 uzoraka briseva te je ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđeno šesnaest pozitivnih”, rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Dodao je da se kod tri osobe radi o kontaktu s već pozitivnom osobom, dvije su osobe pregledane na odjelu Hitnog bolničkog prijema pulske Opće bolnice radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na COVID-19 dok je u Domu za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu, potvrđeno jedanaest pozitivnih briseva – šest je štićenika, a pet djelatnika.

Neslužbeno se doznaje kako je među novozaraženim i jedna trudnica iz okolice Pule.

– Provode se sve protuepidemijske mjere i obavljaju dodatna uzorkovanja. Epidemiološka obrada je u tijeku, kao i dekontaminacija prostora dok se zdravstvene usluge u Općoj bolnici Pula pružaju redovno”, ustvrdio je načelnik Kozlevac dodavši kako je trenutno u Istri u samoizolaciji više d 150 osoba.

U bolnici je do danas hospitalizirano 30 zaraženih osoba.

Kozlevac je pozvao građane i turiste na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja zaraze.

– To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt”, poručio je Dino Kozlevac.

U Osječko-baranjskoj županiji tri nova slučaja koronavirusa

U Osječko-baranjskoj županiji još su tri osobe oboljele od koronavirusa, pa su trenutno na taj virus pozitivne 332 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

U protekla  24 sata obrađeno je 110 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, i to dvije osobe iz Đakova i jedna iz Silaša u općini Šodolovci, priopćili su iz Stožera.

Ističu kako je u osječkom osječkom KBC-u hospitalizirano 27 pacijenata, s tim da su dvije osobe na respiratoru.

Samoizolacija je jučer određena za 40 kontakt osoba oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 540 osoba u Županiji.

Policija je dobila jednu dojavu građana o kršenju mjere samoizolacije, u Osijeku, koja se pokazala točnom, a u 26 samoinicijativnih provjera nije utvrđeno ni jedno kršenje te mjere, navode u Županijskom stožeru Civilne zaštite.

(Hina)

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close